Experiența incredibilă a unui miner ars în România, dar salvat în Belgia

Data publicării:
miner

Salvarea pentru arşi vine doar din străinătate. O experienţă traumatizantă, prin care a trecut şi un miner din Gorj, ars grav într-o mină de cărbune. Medicii de la noi nu-i dădeau nicio şansă şi, în primă fază, nu i-au dat nici măcar acordul să plece la o clinică de peste hotare. A ajuns în cele din urmă în Belgia. De acolo, după aproape o lună de comă şi două operaţii, bărbatul s-a întors acasă pe propriile picioare. Cu sufletul ars, recunoaşte că nici măcar el nu spera să scape cu viaţă. Atenție, urmează imagini şi informaţii care vă pot afecta emoţional!

-E piele pusă peste tot. Vedeţi? Şi aici e pusă piele. Toată partea asta (ridică tricoul) că şi aici m-a prins. Vedeţi? Toată, până sus.

Gheorghe Fudulache, miner: Nu m-am gândit că mai trăiesc! Am zis: pentru mine s-a terminat! Gata!

Gheorghe a trăit realmente un coşmar, care i-a marcat viaţa pe veci. Un vis negru din care s-a trezit abia după trei săptămâni. Spune că doar Dumnezeu i-a dat putere să lupte, când nimeni nu-i mai dădea nicio şansă. Avea arsuri grave pe 60% din suprafaţa corpului.

-Dureri, înţepături de zici că intră curentul prin mine. Noaptea nu pot să dorm. Nu ştiu pe ce parte să stau.

Născut pe 30 octombrie, soarta minerului pare că a fost pecetluită. La aceeaşi dată, în urmă cu trei ani, 64 de oameni aveau să piară în focul mistuitor de la Colectiv.

-Ce credeţi că s-ar fi întâmplat dacă aţi fi rămas într-un spital din România, dacă ei nu vă dădeau şanse?

Gheorghe Fudulache, miner: Cred că muream. Eu aşa cred. După ce am văzut şi cu Colectiv... N-aveam nicio şansă aici, în special cu microbii care au fost în spitale şi sunt.

În România, însă, medicul şi-a dat cu greu acordul ca minerul să fie transferat la Charleroi, în Belgia, deşi avea deja semnătura doctorilor din afară. A plecat, într-un final, cu un elicopter. Cu tot cu microbii luaţi din spitalele din ţara noastră, după o serie de greşeli constatate apoi de medicii belgieni.

-Fratelui meu i-ar fi zis: Ce mai contează un om acuma? Dacă moare, moare, gata!

Gheorghe Fudulache, miner: Mi-au făcut nişte incizii în mâna stângă şi în mâna dreaptă, aici, şi doctorul din Belgia mi-a zis că nu trebuia să le facă pe aici, să le facă pe partea asta, pe parte musculară.

Flori Fudulache, soţia minerului: I s-a spus că au venit cu microbi, că deja domnul doctor, de când au intrat, i-a simţit că au nu ştiu ce microb, după miros. Speculau că a fost electrocutat şi medicii de acolo au spus că nicidecum.

-Credeţi că ar fi avut vreo şansă să rămână în viaţă aici?

Flori Fudulache, soţia minerului: Nu vreau să mă gândesc la asta. Nu vreau să mă gândesc!

Nenorocirea s-a produs la sfârşitul lunii iulie. Pericolul din cariere a fost constatat şi amendat în multe rânduri de inspectorii de muncă. Au văzut că ploua prin acoperişul staţiilor electrice, echipamentele de muncă nu erau asigurate, iar stingătoarele expirate.

Cei doi mineri lucrau la o casă electrică în momentul în care s-a produs scurtcircuitul urmat de incendiu. De aici, au plecat, pe jos, arşi grav, cot la cot, prin carieră, mai bine de 500 de metri, să caute ajutor.

Gheorghe Fudulache, miner: Am sărit banda. Era o bandă şi am mers până la dânsul acolo.

Sorin Boza, managerul CE Oltenia: Să-i ajutăm să se reintegreze, să-i ajutăm să-şi desfăşoare activitatea în continuare într-un mediu de siguranţă şi într-un mediu în care acele greşeli care s-au făcut în acel moment să nu se mai repete.

60 de accidente de muncă s-au produs în carierele şi termocentralele din cadrul Complexului Energetic Oltenia, numai anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri