Experiment Digi24: Cu cât crește temperatura unor persoane care ies dintr-o încăpere cu aer condiționat și stau în soare câteva minute

Data publicării:
monitor temperatura corporala

Avem un început de toamnă care împarte România în două. În jumătate de țară, în sud și est, se anunță soare ca-n iulie, cu temperaturi de 38 de grade celsius la umbră. Iar în Vest, Nord-Vest și Centru vremea va fi instabilă, cu temperaturi sub 20 de grade Celsius. Digi24 a făcut un experiment pentru a afla cu câte grade crește temperatura corporală a unor persoane care ies dintr-o încăpere cu aer condiționat și stau în soare chiar numai câteva minute. Iată rezultatul.

În București au fost peste 35 de grade celsius la umbră, în ultimul weekend de vară.

Oamenii au resimțit disconfortul termic din plin.

Crisitan Popa, jurnalist Digi24: Diferenţele de temperatură sunt destul de mari, la doar câteva minute distanţă. De exemplu, colegii mei care vin din birou, dintr-un mediu controlat, cu o temperatură în birou de 21 de grade Celsius, aceştia au în momentul de faţă o temperatură de 36 de grade. Vor ieşi afară în soare şi vedem dacă temperatura corporală suferă modificări.

După doar câteva minute de stat afară în soare am revenit în instituţie şi deja alarma a pornit. Se înregistrează temperaturi de 37 cu 5 şi 39 de grade. Avem o creştere de peste două grade într-un timp foarte scurt.

Mulți bucureșteni au căutat răcoarea în parcuri.

Femeie: Mai stam în Cișmigiu și când se apropie prânzul mergem să mâncăm. Eu stau și la etajul 4 și e foarte cald, si mai zburd așa de una singură.

Femeie: Acasă stăm cu puțin aer condiționat.
Reporter: Și în parc căutați umbra?
Femeie: Da, bineînțeles, căutăm să fim cât mai aproape de lac.

Alții au ales marea.

Reporter: Cum e la mare, e la fel de cald ca în sud estul ţării? 
Bărbat: Dacă am fi stat în oraş, la Bucureşti de exemplu de unde venim noi, nu credem că am fi suportat temperaturile de acolo. Aici e altceva.
Femeie: Nu se simte aşa puternic.

Reporter: La mare cum este? Se simte căldura atât de tare?
Femeie: Nu, nu se simte căldura.
Reporter: De ce?
Femeie: Probabil din cauza brizei.

Și în următoarele patru zile, la mare vremea se va menține frumoasă. Cerul va fi senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Maxima va urca până la 30 de grade celsius.

Specialiștii ne recomandă ca în astfel de zile toride să nu uităm să ne hidratăm și să evităm să ne expunem la soare.

Mihai Grecu, medic, șef UPU Timișoara: Important este să nu ne expunem la temperaturile acestea care sunt foarte mari. Asta presupune ca în intervalul 11:00-18:00, cel puţin să evităm ieşitul din casă, mai ales persoanele vulnerabile, mă refer la persoanele în vârstă sau copiii foarte mici.

În schimb, în vestul țării și la munte, temperaturile se vor situa între 6 grade în depresiuni și 25 de grade în Dealurile de Vest.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri