Expert în sănătate, despre ideea lui Dragnea cu vitamina D pentru copii: OMS nu recomandă aşa ceva

Data actualizării: Data publicării:
vlad mixich

Vlad Mixich, expert în politici publice în sănătate, scrie pe Facebook că „Organizația Mondială a Sănătății spune în prezent că NU există suficiente date care să dovedească că suplimentele de vitamina D acordate copiilor prin programe în masă chiar sunt eficiente în a preveni malnutriția”.

vlad mixich
Vlad Mixich critică ideea lui Liviu Dragnea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, la Parlament, că le-a solicitat prim-ministrului Viorica Dăncilă şi ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, să analizeze sumele alocate în proiectul de buget pentru serviciile secrete şi să realoce sume de la acestea către Sănătate.

Eu mă gândesc că un program de acordare gratuită pentru toţi copiii din România de vitamina D este tot un program de siguranţă naţională”, declarase Liviu Dragnea.

Mesajul integral al lui Vlad Mixich:

"Eu mă gândesc la un program de acordare gratuită de vitamina D pentru toți copiii din România", zice domnul Dragnea vorbind despre un subiect serios cum e bugetul țării, unde nu ar trebui să facă declarații la mișto sau neinformate.

Păi vă gândiți prost (din nou), domnule Dragnea, vă gândiți după ureche sau după interesele afaceriștilor prieteni.

Organizația Mondială a Sănătății spune în prezent că NU există suficiente date care să dovedească că suplimentele de vitamina D acordate copiilor prin programe în masă chiar sunt eficiente în a preveni malnutriția. Deci Organizația Mondială a Sănătății NU recomandă deocamdată astfel de programe! (aici puteți citi recomandările OMS www.who.int/elena/titles/vitamind_infants/en/)

Mai mult, mai spune OMS, vitamina D poate fi utilă doar copiilor cu risc crescut de rahitism care beneficiază de expunere solară limitată (ca cei din zonele arctice) sau la cei cu pigment închis al pielii.

Din ce știm noi, care nu beneficiem de IQ-ul ridicat specific guvernului dumneavoastră, în România nu sunt majoritari nici copiii de eschimoși, nici cei de negri, dar nah... la ce consilieri aveți, ne putem aștepta la orice.

Da, ar fi util un program național pentru stimularea unei alimentații sănătoase a copiilor din România (de pildă prin încurajarea alăptatului la sân, unde stăm rău), ar fi o chestiune de 'siguranță națională'. Dar un program în care să dai, cum făceau comuniștii, vitamina D nediscriminat la tot poporul că deh, vin alegerile și e nevoie de voturi... Așa ceva ar fi util doar pentru siguranța firmelor acoperite ale stimabilului Vâlcov, bun prieten al domnului Dragnea.

-----------
* Precizare pentru părinți: existe diferențe consistente între o recomandare medicală făcută într-un caz particular și o recomandare de politică de sănătate destinată unei populații numeroase (ce face dl Dragnea abuzând de funcția sa). Astfel, deși administrarea de vitamină D bebelușului dumneavoastră poate fi foarte folositoare, un program care să dea gratuit vitamina D "tuturor copiilor din România", nediferențiat pe categorii de vârstă, populație, risc, etc, nu este recomandat în prezent putând produce mai multă risipă inutilă a unor fonduri prețioase care pot fi folosite mai eficient pentru sănătatea românilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri