Explicaţia simplă pentru care Burnei nu a fost denunţat de colegii medici

Data actualizării: Data publicării:
161210_gheorghe_BURNEI_18_INQUAM_Octav_Ganea_

Vicepreşedintele asociaţiei "Dăruieşte Viaţă", Oana Gheorghiu, a explicat la Digi24 de ce este aproape imposibil pentru un medic să sesizeze un abuz al unui coleg de breaslă.

Invitată la emisiunea „Jurnalul de Seară" de la Digi24, aceasta a prezentat pe scurt care sunt paşii pe care un medic trebuie să îi urmeze atunci când sesizează anumite nereguli. Concret, pentru ca a putea face o sesizare la Colegiul Medicilor, acesta trebui să îl anunţe în scris pe medicul pe numele căruia urma să facă sesizarea.

Astfel, în cazul în care un medic ar fi aflat despre grozăviile pe care le făcea profesorul Burnei, mai întâi ar fi trebuit să îl anunţe pe el în scris.

Cazul este şocant. Dar mai şocantă e reacţia Colegiului Medicilor. (...) Reacţia Colegiului Medicilor este şocantă pentru noi, ONG-urile, pentru pacienţi şi sper că şi pentru medicii oneşti. Nu e normal să aperi un om. Nu putem să dăm noi o decizie, nu ştim noi dacă e vinovat sau nu, dar cel puţin la acest moment există nişte indicii suficient de clare că sunt nişte problleme cu operaţiile făcute de Burnei.

161210_gheorghe_BURNEI_18_INQUAM_Octav_Ganea_
FOTO: INQUAM Octav Ganea

continui să îl aperi şi să nu recunoşti că e o problemă mi se pare foarte grav. Colegiul Medicilor îi blochează pe medicii care ar putea să spună ce se întâmplă. Ei au nişte prevederi interne în care medicul nu are voie să îl denunţe pe un alt medic dacă face ceva, trebuie doar intern, ceea ce mi se pare foarte grav. Toate cazurile de malpraxis trec pe la Colegiul Medicilor. Profesorul Burnei a fost ani de zile şeful comisiei de malpraxis, preşedintele Comisiei de ortopedie, şeful la Ortopedie pediatrică, era cumva orice încercare a medicilor...nu vreau să îi scuz pe medicii care au ştiut, dar orice încercare a lor ar fi fost un eşec. Nu avea cum să treacă mai departe din moment ce totul este blocat”, a declarat Oana Gheorghiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri