Femeia care a devenit extrem de religioasă din cauza unei tumori la creier

Data actualizării: Data publicării:
femeie religie se roaga credinta biserica
FOTO: Shutterstock

O femeie cu o tumoare la creier, în zona responsabilă cu auzul, a avut ani la rândul un simptom foarte rar: auzea voci care îi transmiteau mesaje religioase. Oamenii de știință au fost fascinați să descopere că femeia a devenit extrem de credincioasă din cauza tumorii care se dezvolta în creierul ei.

femeie religie se roaga credinta biserica
FOTO: Shutterstock

La sfârșitul lui 2015, Sarah, în vârstă de 48 de ani, s-a prezentat la un spital din Berna, Elveția, cu câteva răni adânci, provocate de ea însăși, în zona pieptului. Femeia le-a spus medicilor că a urmat ordinele lui Dumnezeu, scrie BBC.

Psihiatrii au tratat cazul ca pe unul cel puțin ciudat și neobișnuit. Femeia, care a dorit să rămână anonimă, spunea că auzea voci în fiecare minut, iar uneori vocea „îi vorbea” și ore la rând. Ea le percepea ca pe niște experiențe „deosebit de plăcute” și „divine”.

Testele imagistice au scos la iveală că femeia avea o tumoare la creier, poziționată în cortexul auditiv, zona unde sunt procesate zgomotele auzite.

Medicii cred că pacienta avea tumoarea de la vârsta de 13 ani, când a început să prezinte un interes neobișnuit pentru religie. Vocile i-au revenit periodic de atunci.

După ce i-au studiat istoricul medical, specialiștii au descoperit că boala se manifesta ciclic. În perioadele în care auzea vocile, ea devenea extrem de religioasă, iar în perioadele în care nu auzea vocile, femeii îi dispărea interesul religios. Deși primul diagnostic părea cel al schizofreniei, simptomele nu se potriveau în totalitate.

Sarah avea o tumoare benignă care s-a dezvoltat extrem de încet, într-o perioadă lungă de timp.

„Credem că e foarte posibil ca tumoarea să-i fi provocat pacientei acele simptome (de natură religioasă n.r.)”, afirmă un cercetător.

Deși nu poate fi afirmat cu certitudine, oamenii de știință cred că aceeași tumoare i-a afectat femeii și alte zone ale creierului care au legătură cu o „spiritualitate puternică”.

Deși medicii au reușit să-i trateze halucinațiile auditive, Sarah a rămas însă cu credința. Ea a învățat să trăiască cu tumoarea care nu poate fi extirpată din cauza poziționării.

Cazul femeii este unul extrem de rar, dar nu unic. O femeie de 60 de ani, din Spania, a devenit dintr-odată „hiper religioasă”, fără să audă voci. La scurt timp s-a descoperit că era vorba de o tumoare situată în lobul temporal drept. În cazul acesteia, era însă vorba de o tumoră fatală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri