Sari la conținut

O fetiță de patru luni, bolnavă de rujeolă, a murit. Ar fi luat boala de la mamă

O fetiță de patru luni, internată cu diagnosticul de rujeolă, a murit la Craiova. Ar fi al 27-lea deces survenit în urma complicaţiilor acestei boli, dacă diagnosticul va fi confirmat de specialiştii de la Bucureşti. Copila ar fi luat boala de la mama ei, o adolescentă de 16 ani care nu a fost vaccinată. 

Fetița a fost internată în urmă cu o săptămână la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. Pentru că starea ei s-a agravat în urmă cu două zile a fost transportată la Spitalul de Urgențe din Craiova și internată la Terapie Intensivă. Însă nu s-a mai putut face nimic pentru a fi salvată și joi a murit. 

Potrivit medicilor, fetița a luat boala de la mama ei, o adolescentă de 16 ani care nu a fost vaccinată. 

Chiar dacă în județul Dolj nu este în prezent criză de vaccinuri, fetița nu ajunsese la vârsta necesară pentru a fi imunizată împotriva rujeolei. 

„În ceea ce privește acest caz, e o precizare foarte importantă: vaccinarea împotriva rujeolei de rutină se face la un an sau, în situația în care ne găsim noi cu epidemia, la nouă luni, dar copilul nu e protejat înainte decât de anticorpii de la mamă. Orice boală eruptivă, însoțită de febră sau sindrom de infecţie respiratorie, trebuie să facă obiectul prezentării de urgență la medic. La copii e strict interzisă administrarea aspirinei. Poate provoca complicații serioase”, a explicat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. 

Dacă se confirmă, acesta ar fi cel de-al șaselea deces provocat de rujeolă în județul Dolj. 

Ministerul Sănătăţii organizează vineri o nouă dezbatere publică a proiectului legii vaccinării. A fost nevoie de aceasta deoarece la prima sesiune de discuţii, de pe 11 mai, s-au înscris foarte mulţi oameni. Nu au avut loc în sală toţi, aşa că ministerul a programat o nouă întâlnire. La finalul primei runde, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că viitoarea lege nu va impune vaccinarea obligatorie, dar că părinţii care vor refuza să-şi imunizeze copiii trebuie să-şi asume acest lucru.