Florin Cîțu: Vlad Voiculescu a semnat pentru 9 milioane de doze de vaccin CureVac, care nu a fost aprobat niciodată

Data actualizării: Data publicării:
vlad-voiculescu_INQUAM_Photos_Octav_Ganea-1536x1024
Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Premierul Florin Cîțu l-a acuzat pe fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, în contextul anchetei DNA privind achiziția de vaccinuri, că a semnat pentru 9 milioane de doze de ser dezvoltat de compania germană de biofarmaceutice CureVac, care nu a fost aprobat. El totodată a spus, miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că dacă miniștrii care s-au succedat la Sănătate ar fi considerat că sunt prea multe doze, ar fi putut spune acest lucru.

Voiculescu: Dreptul din semnarea acordului era de a plasa comenzi dacă vaccinul ar fi fost aprobat

ACTUALIZARE 16:30 Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a reacționat la afirmația premierului Cîțu, spunând că „dreptul dobândit prin semnarea acelui acord era acela de a plasa comenzi dacă acel vaccin ar fi fost aprobat și dacă la momentul respectiv statul român ar fi considerat acest lucru oportun”.

„Parcă nici dna Dăncilă nu își permitea să arunce cu cuvintele în halul ăsta. Florin Cîțu se joacă cu cuvintele așa cum s-a jucat cu bugetul sănătății - complet iresponsabil.

Dreptul dobândit prin semnarea acelui acord era acela de a plasa comenzi dacă acel vaccin ar fi fost aprobat și dacă la momentul respectiv statul român ar fi considerat acest lucru oportun. Nevoia de vaccin în întreaga lume este enormă iar vaccinurile care nu sunt folosite pot fi revândute - fie de către producător, fi de către statul care are dreptul să le achiziționeze. Sigur, asta dacă nu cumva țara respectivă are un mare meșter precum Florin Cîțu care ia atâtea decizii proaste încât vaccinurile expiră în depozite, așa cum înțeleg că s-a întâmplat cu vreo 700.000 de doze de vaccin Astra Zeneca.

Mai pe românește: problema nu e să dobândești dreptul de a face ceva (ex: să ai carnet de conducere, să cumperi un vaccin, etc.), problema este cum faci uz de dreptul dobândit (ex: să conduci beat, să lași vaccinurile să expire, etc.). Nu e greu să te comporți responsabil. Trebuie doar să rămâi cu picioarele pe pământ.

PS Vaccinul CureVac-ul nu este încă aprobat, deci România nu a cheltuit nici măcar un singur cent pe acest vaccin”, a scris Voiculescu pe Facebook.

-știre inițială-

„În momentul de față, din toate contractele negociate, Comisia Europeană a asigurat accesul statelor membre la un număr de 4,4 miliarde de doze până în 2023, adică de 10 ori mai multe doze decât populația UE. România, în baza negocierilor făcute de Comisie și a acordurilor semnate cu producătorii de vaccinuri, România poate accesa aproximativ 4,3% din numărul de doze autorizate la nivelul UE. Este cotă parte. Acest procent reprezintă proporția populației României raportată la populația UE, plus SEE.

Toate țările UE accesează vaccinuri pro-rata, procent-raport la populație, din contractele încheiate de Comisia Europeană. 

Am văzut că foști miniștri ai Sănătății vin cu tot felul de dezinformări în spațiul public.

Pentru a face o comandă, cel care semnează în numele României este ministrul Sănătății. Ministrul Sănătății, dacă avea o problemă la un moment dat cu un anumit număr de doze ar fi spus ceva”, a declarat Cîțu.

Acesta a spus că fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a semnat pentru 28,29 milioane de doze și Nelu Tătaru pentru 33 de milioane de doze.

Florin Cîțu a declarat că, în calitate de ministru al Sănătății, a semnat pentru 4 milioane de doze.

Ioana Mihăilă a semnat acum 2 luni pentru 21.000 de doze. „Dacă erau prea multe, putea să spună că nu era nevoie”, a mai spus premierul.

„Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru 9 milioane de doze CureVac, vaccin care n-a fost aprobat niciodată”, a acuzat Cîțu. „Cred că aceasta închide dezbaterea cum s-au contractat vaccinurile".

„Ministerul Finanțelor a cerut de mai multe ori de la Ministerul Sănătății un calendar al acestor vaccinuri. Nu știu dacă l-a primit", a declarat Florin Cîțu.

Vlad Voiculescu: România a comandat irațional vaccinuri fără număr, a cumpărat doze peste necesar 

Vlad Voiculescu a scris, marți, pe Facebook că „România a comandat irațional vaccinuri fără număr, a cumpărat doze peste necesar și a ajuns în situația de a vinde și dona mai multe milioane de vaccinuri decât orice altă țară din Europa: nu din rațiuni umanitare, ci pentru că altfel ar fi expirat". „Sper să aflăm din ancheta DNA și felul în care au fost distribuite aceste doze", a adăugat Voiculescu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, marți, că a înregistrat un dosar penal privind modalitatea prin care România a achiziționat dozele de vaccinuri anti-Covid, de la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent. Urmărirea penală se face pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in rem.

După ce DNA a anunțat deschiderea dosarului penal, președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a explicat că modalitatea de achiziție a vaccinurilor anti-COVID-19 în țara noastră se supune aceleiași proceduri întocmită și elaborată de Comisia Europeană.

„Noi am recepționat până în acest moment aproximativ 18,5 milioane de doze din cele patru tipuri de vaccin și mai avem în stoc aproximativ 3,7 milioane de doze. Au fost administrate peste 9,95 milioane de doze, restul până la 14,7 milioane au fost fie donate, fie revândute”, spune Valeriu Gheorghiță.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri