Focar de COVID-19 la unul dintre cele mai mari spitale din București. Conducerea, avertisment pentru 28 de cadre medicale

Data actualizării: Data publicării:
teste medic laborator coronavirus covid 19
Foto: Inquam Photos / George Călin

141 de cazuri noi de ieri până azi. Între timp, a apărut însă un focar de coronavirus într-unul dintre cele mai mari spitale din România. 16 cadre medicale din Secția de Chirurgie Generală a Spitalului Bagdasar-Arseni au fost depistate pozitiv. Alte zeci de teste sunt în lucru.

Este vorba despre 7 infirmiere, șase asistente, un medic, un medic rezident și un brancardier. Toate aceste persoane au fost infectate, pe lângă trei pacienți care sunt tratați acum la spitalul Colentina.

Sunt așteptate rezultatele altor zeci de teste pentru a se vedea dacă sunt și alte cadre medicale infectate.

Între timp, conducerea spitalului a dat 28 de avertismente cadrelor medicale care nu purtau corect masca de protecție.

După apariția informației în presă, conducerea spitalului a trimis un comunicat în care „confirmă doar parțial” știrea, în sensul că există „un număr însemnat de colegi depistați pozitiv COVID în Secția de Chirurgie Generală a Spitalului, dar în niciun caz nu putem vorbi despre un focar de infecție la nivelul întregului Spital Bagdasar”.

Comunicatul integral:

„Confirmăm doar parțial știrea apărută în presă, în sensul că avem un număr însemnat de colegi depistați pozitiv COVID în Secția de Chirurgie Generală a Spitalului, dar în niciun caz nu putem vorbi despre un focar de infecție la nivelul întregului Spital Bagdasar.

Este vorba despre 16 colegi între care un medic și 6 asistente de pe Chirurgie. Cu toții au fost asimptomatici, cum de altfel au fost și cei trei pacienți depistați pozitiv. Cei trei pacienți au fost depistați pozitiv la cea de-a doua testare, întrucât la prima au iesit negativ, altfel ar fi fost trimisi la un spital suport Covid.

Așa cum știți, este posibil ca testul RT PCR pe care noi îl facem la institute specializate pentru toți pacienții care necesită internare la Bagdasar, să nu depisteze virusul dacă pacientul este în primele câteva zile de la contaminare.

Măsurile luate au constat în suspendarea internărilor pe chirurgie generală, echiparea tuturor pacienților și personalului din secție cu echipament de protecție specific pentru nivelul suspect COVID, nebulizarea și decontaminarea secției.

Celula de criză constituită în acest sens a lucrat 40 de ore din ultimele 48, s-au stabilit toți contacții pacienților și personalului depistat pozitiv, s-au luat toate aceste măsuri despre care vă vorbeam mai sus de către managementul Spitalului și au fost informate imediat Ministerul și DSP-ul.

În încheiere, recomandăm și rugăm pe toată lumea să respecte măsurile individuale de protecție stabilite de autorități”.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri