Fratele lui F. Bodog e medic în Kuwait. De ce ministrul nu l-a convins să se întoarcă acasă

Data actualizării: Data publicării:
florian bodog la digi

Ministrul sănătății, Florian Bodog, lucrează în sistemul medical încă din liceu.  A făcut liceul sanitar și a făcut voluntariat la Urgență, apoi a devenit medic. Își propune să schimbe din temelii sistemul de sănătate, iar până la sfârșitul anului estimează că va fi gata și legislația în acest sens. Fratele său este tot medic. Este unul dintre cei 12.000 de medici pe care România i-a pierdut în ultimii ani  din cauza deficiențelor din sistemul de sănătate, fie că este vorba despre dotare tehnică, management sau motive pecuniare.

România se confruntă cu o criză a medicilor, mai ales în orașele care nu sunt centre universitare, recunoaște ministrul Florian Bodog. „Cele mai mari probleme le avem pe zona anestezie-terapie intensivă. Chiar aproape de București, la 100 de km,  există spitale care sunt în imposibilitatea de a asigura linii de gardă. Soluția este de a-i aduce pe medici înapoi în țară, de a-i păstra în țară, dar în același timp de a elabora politici foarte clare de formare”, spune ministrul sănătății.

Noul proiect de lege a salarizării prevede salarii simțitor mai mari pentru medici, tocmai pentru a le oferi celor plecați un motiv de a reveni în țară. Va fi acesta suficient? Ministrul spune că în cazul unora dintre ei răspunsul este „da”.

„La începutul anului viitor, vom avea o lege a personalului medical, vom avea o lege a spitalelor, una a sistemului public de sănătate, practic va fi un codex de legi care va reglementa modul în care se desfășoare activitatea”, a promis ministrul.

Cu toate acestea, el recunoaște că nu a avut suficiente argumente pentru a-l determina chiar pe fratele său să revină acasă din Kuwait, unde își exercită profesia de medic. „Eu am încercat să-l conving, am vorbit cu el, mi-a spus că acolo unde este are foarte multă liniște în ceea ce privește relația cu colegii, în ceea ce privește modul în care se desfășoară activitatea în spital și cel mai banal exemplu pe care mi l-a dat: mi-a spus că dacă noaptea se întâmplă ceva cu un pacient, într-o jumătate de oră toată echipa este acolo, în frunte cu managerul spitalului, și se rezolvă problema”, a declarat ministrul, recunoscând că este vorba, până la urmă, de o problemă de management.

În România sunt și manageri slab pregătiți, a recunoscut ministrul, precizând însă că nu vrea să generalizeze. A evitat un răspuns în ceea ce privește o dependență a lor de politic. „Am avut o situație zilele trecute, la unul din serviciile de ambulanță județene: și-au dat demisia și managerul, și directorul medical. Am sunat să întreb ce s-a întâmplat. Și mi-au spus domnule, câștig mai puțin decât colegul meu care poate face gărzi”, a povestit ministrul. „Deci, e o problemă și de salarizare și în același timp, practic, a fost o perioadă în care acești manageri au fost numiți interimar. Au stat pe numiri interimare, nu au avut posibilitatea nici să-și facă un plan strategic în ceea ce privește dezvoltarea spitalelor, pentru că având numiri interimare, pe maximum șase luni, e destul de greu să faci proiecții în viitor”, a explicat șeful sănătății.

Predecesorul în funcție al lui Florian Bodog, fostul ministru al sănătății Vlad Alexandrescu, vorbea despre un „sistem feudal” de organizare a sănătății în România. Întrebat dacă este de acord cu această caracterizare, ministrul Bodog a negat și a venit cu o altă explicație. A pornit chiar de la exemplul fratelui său, care nu lucrează în Kuwait City, ci într-un spital aflat la câteva zeci de kilometri, la Jahra. „Dacă în România, unui medic specialist, unui chirurg care tocmai și-a terminat specialitatea îi spun că la 100 de km de București există un spital județean care nu are chirurgi sau anestezist, nu se duce. Însă dacă merge în Germania, lucrează și într-un orășel, nu merge neapărat la Muenchen să lucreze. Pentru că există condiții salariale motivante, care sunt oarecum egale. Deci, e și o problemă de mentalitate și într-un fel, nevoia de a fi foarte sigur: dacă ești într-un centru universitar, ai deasupra ta un profesor, un conferențiar, mulți oameni cu experiență. Dacă te duci într-un spital județean în care poate ești singurul sau al doilea chirurg, singurul sau al doilea anestezist, este mult mai greu. Și-atunci încercăm să fugim puțin și de responsabilitate”, a explicat ministrul.

Întrebat care ar fi soluțiile, Florian Bodog a spus că pe lângă o mai bună salarizare, trebuie ca aceste spitale să fie dotate cu echipamente corespunzătoare, pentru că altfel „degeaba te duci să faci minuni”. În momentul de față, sunt șapte spitale județene care nu au deloc computer tomograf și vreo 12 care nu au RMN, a arătat ministrul sănătății.

Declarațiile au fost făcute în emsiunea „În fața ta” de la Digi24. Interviul integral îl puteți viziona aici.

Citiți și: 

 Ministrul Sănătății confirmă: nu știm câți medici sunt în România

Elevii nevaccinați să nu fie primiți la școală. Ministrul sănătății, de acord

Exportul de medicamente | Ministrul sănătății vrea sancțiuni mai dure

„Ați recomanda unui pacient să devină vegan?” Răspunsul ministrului Sănătății

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri