Gărzile medicilor ar putea fi scoase din categoria sporurilor plafonate

Data publicării:
180426_SANITAS_PROTEST_07_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Viorica Dăncilă a spus, într-un interviu difuzat luni seară la România TV, că în urma discuţiilor de la Guvern cu managerii de spitale a fost aprobat un set de măsuri care vor fi luate de către Executiv, între care plata suplimentară pentru gărzi sau posibilitatea ca utilităţile spitalelor să fie plătite de către administraţia locală. Premierul spune că în acestă săptămână vor avea loc discuţii cu sindicatele, astfel încât până la 15 mai nimeni să nu aibă venituri mai mici de 20% peste venitul din decembrie 2016, transmite News.ro.

protest sanitas inquam ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ea a spus că una dintre măsurile care ar putea detansiona situaţia în sistemul sanitar este plata suplimentară pentru gărzi şi scoaterea acestei activităţi din categoria sporurilor plafonate la 30%, relatează News.ro.

Alte măsuri ar fi ca raportarea procentului de 30% să se facă la întreg sistemul, indiferent dacă ordonatorul principal de credite al unităţii medicale este Ministerul Sănătăţii, Consiliul Local sau Consiliul Judeţean şi posibilitatea ca plata utilităţilor spitalelor să fie făcută de către ordonatorul de de credite, respectiv administraţia locală.

Măsurile vor fi discutate în această săptămână cu sindicatele, „astfel încât până la 15 mai nimeni să nu aibă venituri mai mici de 20% peste venitul din decembrie 2016”, a subliniat Viorica Dăncilă.

Câteva mii de angajaţi din sănătate au protestat, joi, în Piaţa Victoriei, iar reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat că în 7 mai va fi declanşată o grevă de avertisment, iar în 11 mai este programată o grevă generală, din cauza „haosului din sănătate”, unde unele venituri au scăzut cu până la 1.300 de lei în urma aplicării salarăzării unitare.

Liderul federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat, joi, după discuţiile care au avut loc la Guvern pe tema sporurilor şi a protestelor, în timp ce în Piaţa Victoriei mii de sindicalişti scandau împotriva Executivului, că li s-a transmis că există o soluţie, care nu a fost însă prezentată, dar care se regăseşte în materialul propus de managerii de spitale, vestea bună fiind că se doreşte ca în mai salariile să nu mai fie mai mici decât nivelul din luna februarie. El a precizat însă că va fi menţinut calendarul protestelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri