Gestul care dă speranţă. Ce a convins-o pe o mamă să doneze organele fetiței ei

Data publicării:
copil

Campania Digi24 "Pacient în România" continuă cu un exemplu ce ne dă speranţe. Îi cunoaştem imediat pe medicii rezidenţi de la Oradea, viitori specialişti în transplanturi salvatoare. Peste 500 de oameni le datorează deja viaţa tinerilor în halate albe care, în cele mai grele momente, îşi iau inima în dinţi, consolează rudele pacienţilor aflaţi în moarte cerebrală şi le explică de ce este important să facă un gest divin: să doneze organele celor dragi.

Anamaria Sarkadi, mamă: Era un copil foarte iubitor, plin de energie, era copilul meu.

Anamaria Sarkadi este una dintre mamele convinse de medicii de la Oradea să facă un gest dureros, dar salvator. Copila ei de numai 8 ani a intrat în moarte cerebrală luna trecută. Rezidenţii au fost mişcaţi până la lacrimi de tragedie, dar şi-au făcut datoria.

Ioana Suiugan, medic rezident ATI: Cel mai tare m-a impresionat o fetiţă de opt ani care a fost implicată într-un accident rutier şi a fost prelevată. A oferit şansa altor copii la viaţă.

Mama fetiţei a devenit înger salvator pentru doi copii: a fost de acord să doneze organele copilei. Plămânii au fost trimişi la Viena, iar cordul la Târgu Mureș.

Anamaria Sarkadi, mamă: O prietenă dragă m-a întrebat: "Dacă tu ai fi în situația că copilul tău depinde doar de un organ, ți-ar plăcea să îl primească și să fie în viață?" Și am zis că da. Asta m-a făcut să decid. De ce să nu decid că cineva poate să trăiască? De ce? În familia aceea sunt sigură că va fi un pic și din Emilia mea.

Din generozitatea supremă a rudelor celor ajunşi în moarte cerebrală şi dedicarea medicilor, la Oradea s-au făcut 180 de operaţii de prelevare de organe în ultimii 10 ani şi au fost salvate 500 de vieţi. Adina şi Ioana sunt doi dintre medicii rezidenţi care învaţă de la coordonatorul de transplant din Oradea, Carmen Pantiş.

Adina Nedelcu, medic rezident ATI: Totul este contracronometru. Începând cu declararea morţii cerebrale care trebuie să se facă cât mai repede, trebuie anunţată familia, trebuie avut acceptul familiei şi trebuie menţinute organele viabile până când sosesc echipele din ţară.

Carmen Pantiş, coordonator transplant: Suportul extraordinar dat de tinerii rezidenţi care îşi fac specialitatea de ATI pentru acest program de donatori de organe, este nepreţuit.

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de donatori. Din acest motiv nu a fost primită în Eurostransplant, organizaţia non-profit internaţională ce coordoneză transplanturile din opt ţări de pe continent. Pasiunea cu care îşi fac meseria rezidenţii ATI ar putea schimba însă lucurile.

Carmen Pantiş, coordonator transplant: Tinerii specialişti formaţi în centrul universitar Oradea vor avea şanse maxime să implementeze acest program oriunde vor lucra în viitorul carierei lor.

Ioana Suiugan, medic rezident ATI: Îmi place ceea ce fac, tot ceea ce fac o fac din pasiune. Îmi propun să ajut cât de mult pot, să fac bine ceea ce fac.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri