Grăsimile rele din alimente

Data publicării:
grasimi

Parlamentul European cere o lege care să limiteze la 1% procentul maxim de grăsimi hidrogenate din mâncare. Este vorba despre cele pe care le găsim în brânză topită, margarină, biscuiţi sau produse de patiserie şi care duc la boli de inimă, obezitate şi diabet. Cei mai mulţi români nu ştiu mai nimic despre aceste grăsimi.

Croissante, biscuiţi, gogoşi, brânză topită sau un sandviş cu margarină uşor de întins pe pâine. Cam aşa arată un mic-dejun sau o gustare rapidă în timpul zilei pentru mulţi români. Toate aceste produse conţin aşa numitele grăsimi Trans, periculoase pentru sănătate, spun specialiştii.

Dimineața un croissant îl mănânc, dar dacă iau nu iau mai mult decât pentru două dimineți.”

Brânză topită, puțin. Patiserie, când și când.”

În supermarket aruncăm grăbiţi în coş produse alese uneori doar pentru gustul sau ambalajul îmbietor, fără să verificăm atent pe etichetă ce anume conţin.

-Vă uitați și pe etichetă?

-Da, da.

-La ce anume?

-La ce ingrediente au, câte E-uri.

-grăsimile trans știți?

-Nu.

Ruxandra Contantina, medic naturopat: „Sunt niște grăsimi hidrogenate, respectiv uleiurile vegetale suferă un proces de hidrogenare și devin o masă semi-lichidă sau semi-solidă. Se face în scop comercial pentru că în felul acesta crește durata de valabilitate.”

Creşte însă şi riscul apariţiei unor boli.

Ruxandra Contantina, medic naturopat: „Boli cardiovasculare, diabet, obezitate, predispun și la cancer de sân și de prostată, favorizează diabetul zaharat. Predispun la un comportament agresiv și la apariția depresiei.”

Danemarca a limitat încă din 2003 procentul de grăsimi trans la 1% şi efectele se văd. A scăzut numărul cardiacilor şi obezilor. Acum, Parlamentul European a dat temă Comisiei Europene să ia o decizie similară pentru tot spaţiul comunitar. Asta ar face bine şi românilor, mari consumatori de produse pline de grăsimi nesănătoase. Soluţii pentru o alimentaţie curată există şi sunt la îndemâna tututor.

O alternativă la sandvisul cumpărat din supermarket este unul sănătos, făcut acasă. Ne arată cum să-l facem Marius Tudosiei.

Marius Tudosiei, realizator Sănătatea în Bucate, Digi24: ”Astăzi o să facem cel mai simplu sandviş pe care puteam vreodată să-l facem. Avem nevoie de nişte felii de pâine integrală sau cu seminţe, brânză de vaci, scursă şi foarte sănătoasă, un pic de ulei de măsline şi un pic de salată.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...