Gravidă umilită în spitalele din Buzău: „Să stau în fund pe scaun și să țopăi de câteva ori. Dacă mă doare, înseamnă că e extrauterină”

Data actualizării: Data publicării:
analize sarcina
Gravidă umilită în Spitalele din Buzău. Foto: Captură video

O sarcină extrauterină este un mister pentru medicii de la Buzău. O tânără de 32 de ani, care avea dureri groaznice, a fost plimbată săptămâna trecută între mai multe spitale din Buzău, fără ca medicii să reușească să afle ce are. Au trimis pacienta acasă cu taxiul și i-au spus să se ducă la București.

În dimineața zilei de 14 iunie, o tânără din Buzău a început să aibă dureri foarte mari de burtă. Știa că e însărcinată în cinci săptămâni și a sunat la 112. Echipajul ambulanței a fost nedumerit, după ce pacienta le-a spus care e situația ei.

Maria: M-au întrebat de ce nu am sunat la maternitate. Le-am spus că nu știu care este numărul maternității Buzău și că am sunat la un serviciu de urgență, să mă îndrume ei. Au început să se consulte unde să mă ducă, la Maternitate sau la UPU. În acel moment, am vorbit cu partenerul meu și le-am spus că mă pot duce la maternitate, dacă este cazul, dar au zis că odată ce am sunat la 112, va trebui să mă ducă la Spitalul de Urgență.

La Spitalul Județean de Urgență Buzău, cadrele medicale i-au făcut un test de sarcină, care a ieșit pozitiv. Unul dintre medici i-a făcut o ecografie, pentru a depista sarcina extrauterină suspectă.

Maria: Am primit un răspuns verbal de la dânsul că ne pare rău, dar nu putem vedea nicio sarcină, este mult prea mică și nu se vede nimic.

Pentru că pacienta încă avea dureri, medicii au transportat-o la maternitatea Buzău.

Maria: A venit o doamnă doctor somnoroasă și foarte supărată. Prima reacție pe care a avut-o, m-a întrebat ce am, i-am spus că am o sarcină încă neconfirmată, am repetat povestea (...) moment în care a început să țipe la mine, că de ce m-am dus la urgențe. I-am explicat și dânsei că am sunat la 112.

I-a făcut o ecografie transvaginală, despre care pacienta spune că a fost o procedură total lipsită de igienă.

Maria: Ecografia s-a făcut cu o mănușă de latex, luată de pe masa ecografului, nesigilată, nenimic. (...) Nu a văzut absolut nimic, mi-a spus că e prea mică sarcina ca să se vadă și că nu are ce să-mi facă.

Pentru că medicul nu a putut vedea sarcina la ecograf, i-a propus un test original.

Maria: Să stau în fund pe scaun și să țopăi de câteva ori. Dacă mă doare, înseamnă că e extrauterină.

Pacienta acuza dureri în continuare și a cerut un sfat medical profesionist.

Maria: Dacă am cum să mă duc la București, să mă duc de urgență la București, pentru că aparatura maternității Buzău nu este suficient de performantă să vadă o sarcină atât de mică.După care, m-a întrebat dacă am cu ce să mă duc acasă. Și am plecat cu un taxi, la 5 jumate acasă, plânsă toată, fără niciun act, fără nicio dovadă că eu am vizitat spitalul de urgență sau maternitatea Buzău, fără să știu o concluzie a ceea ce s-a întâmplat.

După 3 ore de consultații, medicii de la Spitalul Județean de Urgență Buzău nu au reușit să stabilească un diagnostic clar pacientei, pe care au trimis-o acasă cu dureri. Asta în contextul în care în Spitalul Județean Buzău tocmai au fost investite 16,5 milioane de lei pentru renovarea și dotarea cu aparatură modernă a spitalului.

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Buzău declar că nu au reușit să depisteze sarcina extrauterină.

Adriana Bunilă, purtător de cuvânt al SJU Buzău: Medicul de gardă a preluat pacienta și i-a efectuat mai multe investigații și s-a ridicat suspiciunea de sarcină extrauterină. (...) Medicul de gardă a considerat că îi trebuie un consult de ginecologie. Pacienta a fost transferată în timpul nopții cu ambulanța la maternitatea Buzău. (...) Pacienta a fost preluată de către medicul de gardă, i s-au efectuat mai multe investigații și se pare că, în urma ecografiei, nu a reieșit că ar fi o sarcină extrauterină. Pacienta a fost externată cu recomandări medicale.

Pacienta s-a dus cu mașina la București, la o clinică privată, unde un ginecolog a văzut la ecograf sarcina extrauterină și a operat-o de urgență, pentru a-i salva viața. Întreaga operațiune a costat 2.000 de euro. Specialiștii confirmă faptul că sarcina extrauterină e un real pericol.

Dr. Radu Vlădareanu, ginecolog: Dacă o sarcină extrauterină ajunge să se rupă, se declanșează o sângerare intra-abdominală, care declanșează un șoc hemoragic. Deci, aceasta e complicația majoră. În acel moment, se simte o durere extrem de puternică, poate să și leșine. Bineînțeles trebuie operată de urgență.

Pacienta a decis să facă plângere la adresa medicilor care au tratat-o la Buzău. Conducerea spitalului județean a promis că va demara o anchetă.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri