Guvernul „rezolvă” situația bolnavilor de lepră. Le mai dă 9 lei/zi. Pentru restul bolnavilor, nimic

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
181015 dancila_SEDINTA_GUVERN_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos /Octav Ganea

Cabinetul Dăncilă intenționează să adopte în ședința de miercuri o hotărâre de Guvern prin care să crească alocația de hrană pentru bolnavii de lepră. Decizia de azi vine după ce, în urmă cu mai bine de o lună, angajații singurului spital de lepră din România au cerut pe Facebook ajutor din partea oamenilor pentru a-i putea hrăni pe cei zece pacienți internați la spitalul din Tulcea. Hotărârea de Guvern aflată pe agenda Cabinetului Dăncilă nu majorează însă și alocațiile de hrană pentru ceilalți bolnavi, chiar dacă ultima ajustare s-a făcut cu mai bine de doi ani în urmă, iar de atunci prețurile alimentelor s-au dus doar în sus.

181015 dancila_SEDINTA_GUVERN_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, Cabinetul Dăncilă are un proiect de modificare a HG nr. 429/2008 privind nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice.

20 de lei/zi pentru trei mese și 3.000 de kilocalorii

„Prezentul proiect de act normativ vizează modificarea alocației de hrană pentru bolnavii din leprozerii, în sensul creșterii acesteia de la 11 lei la 20 lei, din următoarele considerente: Spitalul Tichilești este spital monospecialitate, singurul din țara noastră care tratează și îngrijește bolnavii de lepră din România, având o secție unică de 15 paturi. Spitalul este subordonat direct Ministerului Sănătății și este finanțat integral de la bugetul de stat. În prezent mai trăiesc în acest spital un număr de 10 pacienți cu vârste cuprinse între 50 și 90 de ani. Majoritatea pacienților s-au născut la Tichilești din familii de leproși și aici au trăit toată viața. Starea lor de sănătate este relativ bună, exceptând diagnosticul principal”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii.

În continuare, în document se precizează că „alimentația pentru vârstele acestor pacienți și capacitățile lor motrice trebuie să asigure un aport caloric între 2500 și 3000 de kilocalorii zilnic”.

De asemenea, în text se arată că, pentru fabuloasa majorare cu 9 lei/zi a alocației de hrană, impactul bugetar este de 32.850 lei/an, respectiv 5.475 lei pentru cele două luni rămase din 2018.

Decizia de a majora alocația de hrană pentru cei zece bolnavi de lepră din România vine după ce, pe 27 septembrie, un angajat al Spitalului Tichilești a făcut apel pe Facebook la cei care doresc să-i ajute cu o donație. „Aș vrea să îi rog să doneze, sau să dăruiască, sau să facă pomană cu câteva legume care le prisosesc. Eu lucrez la singurul spital din România care îngrijește bolnavi de lepra – Spitalul Tichilesti (Isaccea, județul Tulcea). În prezent mai avem zece pacienți internați. Problema e că statul alocă doar 11 lei/zi/om pentru hrană. Suma este foarte mică pentru a putea asigura trei mese pe zi, și prețurile la alimente sunt așa cum știm cu toții. Dacă e cineva dispus să doneze, să știți că nu avem nevoie de cantități mari, ci doar cât să punem pentru iarnă niște castraveți la murați, un bidon de varză, câteva (20-30) de borcane de compoturi și gem. Orice e bine-venit. Totul pentru zece persoane. Putem veni noi (angajații) să culegem, oriunde în Tulcea, Constanța, Brăila, Galați. Sau, dacă doriți să ne vizitați, să ne cunoașteți, va așteptăm cu drag”, scria angajatul pe Facebook.

Ceilalți nu primesc nimic. Mâncare de 9 lei/zi pentru un bolnav în regim de hemodializă, 12 lei/zi pentru un copil de 3-16 ani

În afara cuantumului alocat bolnavilor din leprozerii, Guvernul nu modifică însă nimic altceva din anexa cu sume a HG 429/2008. Deși, atenție, ultima actualizare a sumelor pentru hrană în spitale s-a produs la 1 octombrie 2016.

Iată care sunt alocațiile de hrană (lei/bolnav/zi), cu mențiunea că „nivelul alocațiilor de hrană stabilite în Anexă este maximal având în vedere necesitatea încadrării în sumele aprobate prin bugetele de venituri şi cheltuieli pentru unităţile sanitare”:

- Bolnavi TBC şi HIV/ SIDA – adulţi: 16.0

- Bolnavi TBC şi HIV/ SIDA – copii: 15.0

- Bolnavi hepatită, neoplazici – adulţi: 15.0

- Bolnavi hepatită, neoplazici – copii: 16.4

- Bolnavi diabet – adulţi: 15.0

- Bolnavi diabet – copii: 17.5

- Bolnavi arşi: 15.0

- Alţi bolnavi adulţi: 10.0

- Lăuze: 15.0

- Bolnavi în leprozerii: 20.0

- Regim de hemodializă: 9.0

- Bolnavi psihici şi bolnavi psihici cu internare obligatorie: 12.0

- Bolnavi internaţi în staţionare de zi: 7.0

- Copii nou-născuţi prematuri în maternităţi sau compartimente, alimentaţi artificial: 10.0

- Copii nou-născuti prematuri în maternităţi/compartimente, alimentaţi natural: 5.0

- Copii 0-3 ani: 10.0

- Copii 3-16 ani: 12.0

- Alocaţie pentru o raţie de 0,500 l lapte distribuit prin unităţile sanitare: 3

- Însoţitori ai bolnavilor internaţi în unităţi sanitare: 7.0

- Bolnavi internaţi la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie: 19.4

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri