Guvernul se gândește să legalizeze canabisul în scop medical. Ce țări au mai făcut-o

Data actualizării: Data publicării:
Israel Pioneers Use Of Medical Marijuana
Foto: Gulliver/Getty Images

Guvernul este preocupat de folosirea canabisului în scop medical. O comisie a Ministerului Sănătăţii va studia dacă este sau nu cazul ca această metodă de tratament să fie legalizată în România.

E un argument medical care justifică o astfel de procedură de legalizare”, a declarat miercuri ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici.

Aleşii nu sunt convinşi că legalizarea canabisului este oportună în acest moment pentru România.

Claudiu Nasui - deputat USR: „Are și un impact asupra relațiilor sociale, a sănătății publice și aici trebuie văzută o analiză mei aprofundată, dacă banii pe care îi aduce extra la buget o asemenea legalizare merită pentru costul social”.

Dan Vîlceanu - deputat PNL: „Nu cred că am depășit discuția de principiu, dacă românii sunt de acord să fie legalizate drogurile ușoare sau nu, pentru că odată ce începit discuția asta, vă garantez că părerile o să devină mai tranșante”.

Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog din România, potrivit DIICOT. Doar anul trecut, oamenii legii au confiscat 5.785 de plante aduse de traficanţi în ţară. Specialiştii atrag atenţia că nu există un consens la nivel internaţional cu privire la beneficiile medicale ale canabisului.

Radu Tincu - medic primar ATI toxicologie: „Aici sunt foarte multe discuții contradictorii. Unele atestă eficacitatea, altele o infirmă. Nu trebuie să ne imaginăm că de mâine mergem la farmacie și îl cumpărăm ca pe o aspirină. Va fi strict sub supraveghere medicală”.

Ce țări au legalizat canabisul

Uruguay este prima ţară din lume care a legalizat consumul de canabis şi în scopuri medicale şi recreaţional, în anul 2013. A fost urmat de Canada, în anul 2018. Şi în Africa de Sud, consumul de canabis este legal. În mai multe state din America Latină, a fost dezincriminat consumul de canabis, dar limitat la un anumit gramaj. Nici în SUA nu există o practică unitară, dar canabisul în scop medical este legal în 33 de state.

Mai aproape de noi, în Cehia, Italia, Germania, Croaţia, Macedonia şi Polonia, consumul de marijuana în scopuri medicinale este legal. Iar în Spania, Portugalia şi Olanda se poate consuma şi în scop recreaţional.

Citiți și: Ministerul Sănătății: Legislația românească permite utilizarea canabidiolului în medicamente

Dezinteres din partea Ministerului Sănătății pentru o terapie care ar alina durerea multor pacienți

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri