Harta care ar putea scădea numărul de infecții din spitale

Data actualizării: Data publicării:
spital bun

O hartă cu bacteriile găsite într-un spital şi distribuţia lor pe secţii. Este propunerea pe care o face şeful Secţiei de Chirurgie Plastică, de la cel mai mare spital din Braşov, ca prim pas al diminuării numărului de infecţii din unităţile sanitare. În plus, spune medicul Dan Grigorescu, analizele bacteriologige făcute fiecărui pacient, la internare şi externare, pot furniza date extrem de precise despre natura infecţiilor şi modul de contaminare a pacienţilor.

Pericolul bacteriilor din spitale este mult mai mic în secţii de Reumatologie decât în cele de Terapie Intensivă. O arată studiile medicale, care, însă, au un caracter general şi nu reflectă cu exactitate situaţia din fiecare spital.

Dr. Dan Grigorescu, şef secţie Spitalul Judeţean Braşov: Ar fi foarte util ca în fiecare zonă a spitalului să se ştie exact ce fel de microorganisme există. De la cele mai simple şi până la cele care sunt caracterizate de multirezistenţă. În acest fel, s-ar şti exact ce medicaţie s-ar putea folosi, la ce pericole se expune fiecare pacient.

Chirurgul spune că acurateţea informaţiei de pe o asemenea hartă depinde în primul rând de interesul conducerii spitalului, dar şi de cel al şefilor de secţie. Medicul spune că este extrem de important să se ştie cu exactitate ce fel de bacterii are fiecare pacient în momentul internării.

De mai bine de patru ani, în secţia de Chirurgie Plastică a Spitalului Judeţean din Braşov, fiecărui pacient i se face, la internare, profilul bacteriologic. Aceeaşi analiză se repetă şi la externare şi, în acest fel, medicii pot şti cu precizie dacă pacientul a suferit infecţii intraspitaliceşti şi de ce natură sunt acestea.

Dr. Dan Grigorescu, şef secţie Spitalul Judeţean Braşov: Atâta timp cât încă de la început nu se face ce trebuie pentru ca să se cunoască ceea ce noi numim configuraţia bacteriologică a pacientului internat, evident că nu putem să judecăm dacă o infecţie descoperită în timpul internării este din spital sau nu.

Administraţia celui mai mare spital din Braşov a refuzat să comenteze iniţiativa medicului Dan Grigorescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri