Iași | Operații amânate din cauza crizei de sânge

Data publicării:
donare sange getty donator
Foto: Guliver/gettyImages

Mai multe intervenţii chirurgicale în spitalele ieşene au fost amânate în ultimele zile din cauza crizei de sânge, pe fondul numărului mic de donatori care se prezintă la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) din Iaşi.

donare sange getty donator
Foto: Guliver/gettyImages

Reprezentanţii CRTS Iaşi susţin că în ultimele săptămâni vin să doneze sânge în jur de 50 de persoane zilnic, unitatea fiind în imposibilitatea de a satisface cererile spitalelor privind necesarul de sânge utilizat de spitale în cazul intervenţiilor chirurgicale. Din acest motiv, mai multe operaţii care nu reprezintă urgenţe medicale au fost amânate în ultimele zile.

Cele mai mari probleme sunt la grupele de sânge A şi 0, dar şi la grupa B, Rh negativ.

„Numărul donatorilor este mic. În ultima perioadă, media a fost de 50 de persoane zilnic care au donat, insuficient pentru nevoile din spitale. Am fost ajutaţi de colegii din alte centre din zona Moldovei, mai ales că toate cazurile deosebite din judeţele vecine sunt tratate în clinicile din Iaşi, a declarat medicul Lavinia Scripcaru, director al CRTS Iaşi.

Ea a precizat că, în anii '90, la CRTS veneau şi câte 150-200 de donatori pe zi, în timp ce în prezent vin să doneze sânge mai ales rudele celor care sunt internaţi în spital şi necesită intervenţii chirurgicale.

În urmă cu câteva zile, societatea Antibiotice a organizat o colectă mobilă la sediul companiei, în cadrul căreia au donat sânge zeci de angajaţi.

În cursul zilei de miercuri, o colectă similară a fost organizată la un centru comercial din centrul municipiului.

Conducerea CRTS Iaşi susţine că nu dispune de personal suficient pentru a organiza puncte mobile de colectare a sângelui în judeţ.

„Măcar o echipă mobilă cu un medic şi cu trei asistente să avem, ca să-i putem trimite în teritoriu, să nu paralizăm activitatea aici, în centru”, a declarat Lavinia Scripcaru directorul CRTS Iaşi.

Ea a precizat că a trimis o adresă către Ministerul Sănătăţii, pentru a se aproba suplimentarea personalului, şi că speră într-un răspuns favorabil.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri