Imagini cu leşuri de animale plutind pe Dunăre sau aruncate pe câmp. Un nou pericol după pesta porcină

Data actualizării: Data publicării:
pesta porcina

Pârjoliţi câmpurile şi trimiteţi armata în sate! Aşa încearcă Guvernul să ţină sub control pesta porcină din cauza căreia au fost ucise peste 85.000 de animale. Între timp, izbucnesc revolte. În Brăila, localnicii au refuzat să dea veterinarilor animalele ca să fie sacrificate, iar în plin scandal, o mulţime de leşuri plutesc pe Dunăre ori sunt aruncate pe câmpuri şi ar putea provoca alte epidemii, se tem oamenii care locuiesc în zonă.

 

Medicii veterinari s-au întors cu mâna goală dintr-un sat din Brăila. În frunte cu primarul, localnicii nu i-au lăsat să le ia porcii pe care autorităţile aveau de gând să îi ucidă preventiv.

Ion Ungureanu, primarul comunei Unirea, judeţul Brăila: „S-a prezentat un medic veterinar, şef de comisie, în nişte pantalonaşi scurţi, fără să se prezinte cu un ecuson, să spună cine sunt, fără să explice oamenilor ce drepturi au, ce obligaţii au. Şi când i-a întrebat lumea care e procedura, ce faceţi, cum faceţi, cum ne plătiţi, îi cântăriţi, nu îi cântăriţi, stăteau şi se uitau ca vaca în eclipsă”.

Ministrul Agriculturii insistă însă că trebuie eutanasiaţi porcii din zonele unde a fost semnalat virusul pestei, chiar dacă ei nu sunt contaminaţi. Altfel nu există scăpare, spune Petre Daea.

Petre Daea - ministrul Agriculturii: „Acest virus nu are leac în România, nu e vaccin, nu e tratament”.

În cele din urmă, localnicii care s-au opus veterinarilor le-au permis să ia porcii şi să îi sacrifice. La operaţiuni participă şi armata. Iar ca măsură de siguranţă, ministrul Agriculturii a cerut să fie arse toate câmpurile de porumb pe unde au trecut mistreţi din zonele contaminate cu pestă.

Mihai Fifor - ministrul Apărării: „Suntem deja în zonele afectate cu efective ale MapN, are rol de sprijin in momentul de faţă”.

Între timp, atmosfera este şi mai tensionată de apariţia unor porci morţi, aruncaţi în Dunăre sau abandonaţi pe câmpuri în judeţele Brăila şi Galaţi. Localnicii din zonă se temă că hoiturile pot provoca epidemii

Autorităţile admit că asemenea cazuri sunt periculoase pentru sănătatea oamenilor, dar spun că în niciun caz apa de la robinet nu va fi contaminată pentru că trece prin staţii de filtrare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri