Imunoglobulină prin ajutor UE. Arafat: Nu e o cale la care să apelăm la fiecare două săptămâni

Data publicării:
raed arafat in fata ta
foto: Digi24

Șansa să se rezolve problema imunoglobulinei este mare, iar secretarul de stat Raed Arafat speră să fie vorba doar de câteva zile.  În afară de Austria, au mai cerut date suplimentare și alte două-trei țări, inclusiv prin Centrul pentru situații de urgență de la NATO, a declarat Raed Arafat la Digi24. În momentul în care se vor identifica locul de unde vor fi importate dozele, firma Unifarma, care este o firmă a Ministerului Sănătății, va face toate eforturile pentru a le aduce în țară cât mai repede.

„Este neobișnuit, poate, ceea ce facem acum, dar a fost o cale prin care să obținem un ajutor foarte rapid. Nu este însă o cale la care să apelăm la fiecare două săptămâni. Am apelat la ea pentru a obține un timp ca să rezolvăm problema în interiorul României”, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Lipsa imunoglobulinei este, într-o formă sau alta, o lipsă indusă, și nu este o lipsă pentru că nu există pe piața internațională, a punctat Arafat.

Întrebat de ce până acum nu s-a putut face nimic, Raed Arafat a spus că nu are un răspuns și nu este la curent cu demersurile făcute la Ministerul Sănătății.

Întrebat cum s-a ajuns aici, Raed Arafat crede că în această privinţă trebuie întrebat mai mult, inclusiv importatorii. „Cred că discuţia care a fost pe preţuri şi pe bani a dus la această criză. Aici Ministerul Sănătății poate să vă dea mult mai detaliat ce s-a întâmplat până acum”, a insistat secretarul de stat în MAI.

Ce e de făcut ca să nu mai ajungem într-o situație similară? „Trebuie continuate discuțiile și trebuie găsită o soluție permanentă pentru această problemă și nu este OK să cădem sub o formă de presiune sau șantaj din partea unora. Aici nu era normal să nu existe medicamentele. Trebuie să fie finalizată discuția pe prețuri pe toate aceste aspecte. E o problemă care nu trebuie să se repete în viitor”, a spus Raed Arafat.

Citiți și: 

Imunoglobulină, solicitată UE și NATO. Sorina Pintea: Deja avem un prim răspuns de la un stat membru

Criza imunoglobulinei. PNL: România cere ajutorul din cauza incompetenţei şi a populismului PSD

Măsură fără precedent. România cere ajutor UE şi NATO în problema imunoglobulinelor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri