În 2016, la fiecare 6 ore un medic a plecat din România

Data publicării:
medici operatie

România are printre cei mai puţini medici din Uniunea Europeană, raportat la numărul de locuitori. De vină nu este sistemul de învăţămât, ci chiar cel de sănătate.

În ultimii 10 ani, peste 14.000 de medici au plecat din ţară, mulţi chiar în timpul rezidenţiatului. Statisticile arată că, anul trecut, la fiecare 6 ore, un specialist român a decis că nu mai poate profesa în ţară.

Statul cheltuieşte pentru fiecare student la medicină 80.000 de lei, după care îl trimite în spitale care nu au aparatură şi medicamente şi îi dă salariu de câteva ori mai mic decât în vestul Europei.

Claudia Negrea lucrează de câteva luni într-o clinică din Belgia. A plecat în timpul rezidenţiatului pentru că, spune ea, nu a mai suportat lipsurile din sistemului medical românesc.

Claudia Negrea, medic în Belgia: „Lipsa medicamenteleor, lipsa posibilităţilor de dezvoltare şi, în principal, lipsa calităţii actului medical.”

Acum, nici nu se gândeşte că ar putea să revină în ţară.

Claudia Negrea, medic în Belgia: „După trei luni de când am început să lucrez la acest spital mi s-a oferit un post de specialist. De ce? Pentru că aşa ştiu ei să îşi trateze medicii.”

Claudia este doar unul dintre cei peste 14.000 de medici români care au plecat din ţară în ultimii 10 ani. Şcolarizarea fiecăruia dintre ei a costat statul român 80.000 de lei.

Radu Constantin este student în ultimul an la Facultatea de Medicină din Bucureşti şi tot ce îşi doreşte este să plece din ţară. Aici este prea multă birocraţie şi salarii prea mici, spune tânărul.

Radu Constantin, student UMF "Carol Davilla": „Franţa ar fi candidatul principal şi cu siguranţă sunt o grămadă de ţări în UE.”

Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România: „Medicul nu este lăsat. Nu poate să facă ceea ce ar vrea să facă în profesia sa. Ceea ce ştie că e cel mai bine. Din varii motive: din motive care ţin de sistemul care este birocratic, este încâlcit, este sărac şi este neputincios în faţa multor bolnavi.”

Franţa este de altfel în topul preferinţelor cadrelor medicale din România care pleacă peste hotare, alături de Germania. În aceste ţări, unde comunităţile de medici români sunt pe locul doi după cele naţionale. Şi în Marea Britanie profesează, în acest moment, peste 3.000 de specialişti din ţara noastră.

Catrinel Hagivreta, firmă de recrutare personal medical: „Aproape 80% din ei au plecat din dorinţa de dezvoltare profesională. Deci cumva pe perioada rezidenţiatului sau chiar înainte de rezidenţiat au luat decizia de a merge în străinătate unde pot avea acces la tehnologie mai bună, poate la programe de mentorat mai bine puse la punct.”

În concluzie, România pregăteşte medici pentru Franţa Germania şi Marea Britanie. De aceea se află pe unul din ultimele locuri în UE, la numărul de medici pe cap de locuitor: doar 2,5 faţă de o medie europeană de 3,4.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri