Incendiul de la „Balș”. Ce spune ministrul Vlad Voiculescu despre o eventuală demisie

Data publicării:
ministrul vlad voiculescu in picioare, la pupitru, intr-o conferinta de presa la ministerul sanatatii
Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a ținut o conferință de presă după incendiul de la „Matei Balș” Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, le-a răspuns, sâmbătă seara, într-o conferință de presă, celor care îi cer demisia în urma incendiului de la Institutul „Matei Balș”, soldat cu șase morți, subliniind că trebuie stabilite „responsabilitățile și responsabilii” în acest caz.

„Cred că, în general, demisiile, respectiv concedierile, ar trebui să aibă legătură directă cu responsabilităţile dintr-un caz sau altul. Evident că nimeni nu e veşnic într-o funcţie şi nici n-ar trebui să fie aşa. Echipa noastră a început aici cu mai puţin de o lună în urmă. Dar problema se pune - şi cred că aşa este sănătos să o punem întotdeauna - cred că este sănătos ca atunci când există o problemă să o privim în faţă, să vedem care sunt responsabilităţile şi responsabilii”, a declarat ministrul sănătăţii.

„În general cred că trebuie să avem răbdare să vedem care sunt cauzele care au dus la ceea ce s-a întâmplat ieri (vineri -. n.r.). Repet: există responsabilități și responsabili întotdeauna”, a adăugat ministrul.

Vlad Voiculescu: Este o chestiune pe care o poate rezolva Primăria

Vlad Voiculescu a spus că nu se ştie încă „cu exactitate ceea ce s-a întâmplat acolo”, ancheta este încă în curs, dar a amintit că au existat probleme cu căldura, iar oamenii „și-au adus de acasă ce au avut”. Ministrul spune că această problemă este de competența Primăriei.

„În București există, într-adevăr multe spitale vechi. E valabil pentru majoritatea covârșitoare a spitalelor din țară. Există probleme cu căldura sau au existat, cel puțin. Știm că și la Matei Balș au existat la un moment dat și știm că oamenii și-au adus de acasă ce-au avut. Lucrul acesta nu are voie să se întâmple. Este o chestiune pe care o poate rezolva Primăria, respectiv Termoenergetica, în București, și e o chestiune pe care spitalele sunt încurajate să lucreze împreună cu autoritățile publice locale. Noi vom face partea noastră, acolo unde ni se va cere să intervenim pe lângă autoritățile publice locale”,  a arătat Vlad Voiculescu.

„Așteptăm rezultatele anchetei din mai multe considerente: 1. pentru a stabili responsabilitățile și responsabilii, dar mai mult, e nevoie să învățăm lecțiile care sunt de învățat. Dacă ştim care a fost problema iniţială care a dus la acest incendiu, vom şti şi ce măsuri trebuie să prioritizăm pentru a opri astfel de lucruri să se întâmple în viitor”, a mai declarat ministrul sănătății.

Ministrul spune însă că nu s-a concretizat o „ipoteză principală”.

„O greșeală în timpul intervenției”

„Singurul lucru pe care-l putem spune fără să fim în pericol mare să greșim este că un consum mare de oxigen în secțiile care tratează pacienți COVID este un factor de risc suplimentar și atunci pentru aceste secții, în special acolo, trebuie să fim foarte atenți apropo de cum arată infrastructura și care sunt procedurile care trebuie respectate de către personal și de către pacienți” - a declarat Vlad Voiculescu.

El a mai spus că nu un ministru trebuie să ceară respectarea regulilor și legilor, ci ar trebui să fie o chestiune care să se întâmple fără să o ceară ministrul unei țări.

Întrebat despre pacientul găsit mort abia după cinci ore, în baie, ministrul a spus că personalul din spital nu are nicio vină în ceea ce priveşte intervenţia. „Probabil că este o greșeală în cadrul intervenției. Lucrul acesta este mai degrabă în competența IGSU de stabilit”, a menționat Vlad Voiculescu.

În ceea ce privește încurcătura de sâmbătă, când Ministerul Sănătății a anunțat inițial că cea de-a șasea persoană decesată este femeie, dar de fapt era bărbat, ministrul a spus că a fost vorba despre o „greșeală birocratică” de care a aflat ulterior, iar familia a fost informată în mod corect, fără a exista o situație „delicată”.

„Matei Balș” nu a dus lipsă de finanțare

Ministrul a confirmat că pavilionul unde a fost incendiul avea aviz, dar nu și autorizare IGSU. „Cu toată onestitatea, trebuie să vă spun că există foarte multe secții în România care nu au această autorizație și este lucrul la care ne uităm chiar acum și este un lucru care este cu adevărat îngrijorător”, a declarat Vlad Voiculescu.

Pentru infrastructura sanitară, ministrul promite un fond special de investiții, iar pentru proceduri Vlad Voiculescu a anunțat că săptămâna viitoare va prezenta un proiect prin care vor fi revizuite toate reglementările din secțiile care tratează pacienți COVID. El a precizat că Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) va avea un rol central în a sprijini spitalele pentru a face proceduri și a instrui personalul în acest sens.

Matei Balș nu este unul dintre spitalele care să fi dus lipsă de finanțare de-a lungul anilor sau să fi avut, așa cum am văzut anul trecut la Piatra Neamț, o schimbare de management care să nu permită o oarecare continuitate. La Matei Balș am avut o continuitate de 28 de ani, avem deci un cadru care a permis multe lucruri bune la Matei Balș și unele mai puțin bune”, a punctat Vlad Voiculescu.

Se poate întâmpla oricând în alt spital și este motivul pentru care trebuie să luăm măsuri. Măsurile pe care le-a prezentat sunt singurele, din punctul meu de vedere, care ar putea să ducă la o îmbunătățire reală. Mai întâi, schimbăm strategia de vaccinare, așa încât să avem mai puțini oameni în spitale, (...) apoi punem la dispoziție fonduri și specialiști pentru a îmbunătăți infrastructura”, a arătat ministrul sănătății.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri