Medicul care a renunțat la un salariu de mii de euro în Irlanda pentru a salva vieți în România: Aici trebuie să te lupți zi de zi

Data actualizării: Data publicării:
medic ATI

Medicii de pe ATI vin la serviciu ca pe "front". Fiecare zi pentru ei este o nouă provocare, iar pentru mulți dintre ei Secția de Anestezie Terapie Intensivă a devenit o a doua casă. Corina Georgescu este unul dintre ei. A renunțat la salariul de mii de euro din Irlanda și s-a întors în România pentru a salva vieți, acasă.


"Intrăm în această specialitate niște copii defapt și dăm piept cu moartea fără să ne dăm seama și fără să ne așteptăm la asta. Ar fi ideal să implanteze niște programe în cap să știm să facem totul perfect, dar din păcate nu este așa, spune Corina Georgescu, medic specialist ATI, Spitalul Județean Timișoara.

La 33 de ani, Corina Georgescu este medic specialist în secția de ATI al Spitalului Județean din Timișoara.

”Pacienții de la terapie intensivă ar trebui monitorizați și atunci montăm un cateter pentru monitorizarea tensiunii arteriale în mod invaziv”, povestește medicul.

În 2013, Corina a decis să plece în Irlanda unde a lucrat la un spital de lângă Dublin, pe perioada rezidențialului. A primit un salariu de 4000 de euro.

”Am vrut să văd cum se lucrează în altă parte am știut că dacă vreau să evoluez ar trebui să văd cum este și în altă parte", a spus Corina Georgescu, medic specialist ATI, Spitalul Județean Timișoara.

După un an şi jumătate, a decis că este timpul să se întoarcă acasă unde a luat contact cu realitatea din spitalele romanești.

 "Problema este sistemul nostru de sănătate problema este lipsa de organizare a sistemului nostru de sănătate lipsa de personal colegii asistenți sunt foarte puțini și acesta este un lucru pe care l-aș schimba primordial - sistemul nostru. Dincolo totul merge ca uns totul merge perfect, sunt niște rotițe care se învârt extraordinar de bine și tu mergi o dată cu ele și înveți din mers. Aici trebuie să te lupți zi de zi ca lucrurile să meargă trebuie să te dai peste cap să chemi un consult, să faci rost de niște medicamente" , a spus Corina Georgescu, medic specialist ATI, Spitalul Județean Timișoara.

Din 2015, Secția de Terapie Intensivă din Spitalul Județean i-a devenit o a doua casă, iar pacienții, de multe ori - familie.

”Sunt zile în care vin pacienți la tine cu un borcan de miere: doamna doctor mă mai țineți minte acum două luni am plecat acasă...ești în al nouălea cer și altceva nici nu mai contează și sunt zile în care pierzi pacienți tineri, pacienți de care ai tras și cu care ai stat o lună jumate, două luni”, povestește Corina Georgescu, medic specialist ATI, Spitalul Județean Timișoara.

Un medic specialist pe ATI își începe în mod normal programul la opt dimineața și ar trebui să îşi încheie tura la ora 14. Însă, de cele mai multe ori, lipsa personalului îl obligă să stea peste program.

”Problema este că noi ajungem și la 90 de ore pe săptămână de lucru cu aproximativ trei gărzi există o lege europeană care nu permite mai mult de 48 de ore pe săptămână și dincolo cam așa se întâmplă în majoritatea spitalelor”, a declarat Corina Georgescu, medic specialist ATI, Spitalul Județean Timișoara.

”La ultimul concurs am avut patru posturi toate patru ocupate de tineri care au activat în străinătate în diverse țări Europene în special în Marea Britanie. Ei se întorc cu foarte multe lucruri bune nu au trecut cu experiența din străinătate ca o gâscă prin apă, nu, au venit încărcați de experiență de tot felul de cunoștințe pe care noi vrem să le preluăm astfel încât calitatea și nivelul profesional al acestei clinici să crească”, a declarat Dorel Săndesc, șeful secție ATI, Spitalul Județean Timișoara.

La spitalul Județean din Timișoara lucrează 32 de medici specialiști pe ATI.

reporter: Laura Vieru/ operator: Adrian Ionescu

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri