Epidemia de rujeolă, consecinţa campaniilor iresponsabile contra vaccinării copiilor

Data actualizării: Data publicării:
<> on February 26, 2015 in Berlin, Germany.
<> on February 26, 2015 in Berlin, Germany.

Cazurile de rujeolă s-au înmulţit de zeci de ori într-un singur an. În aprilie, Ministerul Sănătăţii semnala existenţa a 79 de cazuri de rujeolă în Bistriţa şi Cluj, context în care cerea mobilizarea de urgenţă în vederea desfăşurării campaniilor de vaccinare. Azi, ministerul anunţă că în primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe. Doi copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar așteaptă confirmarea finală. Dintre cele 675 de cazuri, 219 sunt înregistrate în Bihor şi Cluj.

<> on February 26, 2015 in Berlin, Germany.
Foto: Guliver / gettyImages

Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor.

Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.

Calendarul vaccinărilor 2015-2016:

calendar vaccinare

„Singura modalitate de prevenire a celor trei boli, rujeola, oreionul și rubeola este vaccinarea cu vaccinul ROR”, a avertizat ministerul în mai multe rânduri.

Ministerul solicită ca, la primele simptome, părinții să se prezinte de urgență la medic cu copilul pentru izolarea acestuia și prescrierea tratamentului adecvat bolii și prevenirea complicațiilor acesteia, printre care diareea (gravă mai ales în cazul sugarilor), otita medie, penumonia, encefalita și decesul.

Rujeola este o boală infecțioasă extrem de contagioasă caracterizată prin febră mare, tuse, secreții nazale și oculare și erupție cutanată.

Rujeola este produsă de un paramixovirus. Rujeola (ca și varicela) este extrem de contagioasă și se răspândește în principal prin mici picături eliberate din nasul, gâtul și gura unei persoane aflate în stadiul prodromal sau eruptiv precoce al bolii sau prin nucleii de picături transmiși aerian. Răspândirea indirectă prin persoane neinfectate sau prin obiecte este rară.

Perioada de contagiune a bolii începe cu 2-4 zile înaintea apariției erupției și durează până la 2-5 zile după debut. Virusul dispare din secrețiile nazale sau faringiene în momentul în care iritația începe să se reducă. Persoanele care prezintă descuamare ușoară după iritație nu mai sunt contagioase.

Simptome și semne

Rujeola tipică începe după o perioadă de incubație de 7-14 zile cu febră , rinoree, tuse chinuitoare și conjunctivită. La două-trei zile, apare o iritație specifică bolii. 

Mai mult, în perioada de vîrf a bolii, temperatura poate depăși 40 °C și este însoțită de conjunctivită, sensibilitate la lumină, tuse chinuitoare, iritație extensivă și prurit blând.

După 3 până la 5 zile, febra scade, starea pacientului se ameliorează și iritația începe să pălească rapid, lăsând în urmă o decolorare bronz-maronie, urmată de descuamare.

Rujeola poate duce la complicaţii serioase, care ar putea fi fatale pacientului. Spre exemplu, rujeola poate duce la infecții bacteriene și pneumonie severă. 

Diagnostic

Înainte de apariția iritației diagnosticul poate fi pus numai prin identificarea semnului Koplik, adică petele din gura bolnavului. Acest simptom este alăturat febrei ridicate, iritației și alterarea stării generale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri