Interviu. Cât de importantă este a doua opinie în cazul unui diagnostic de cancer

Data actualizării: Data publicării:
bob djavan

Medici renumiţi din Europa se alătură luptei împotriva cancerului la prostată, al doilea tip de cancer care afectează bărbații. Specialişti din Austria oferă consultaţii împreună cu doctorii români la Centrul de Diagnostic şi Tratament al Fundației „Dr. Victor Babeș”. Medicii vor să atragă atenția asupra diagnosticării precoce și a importanței unei a doua opinii.

Prof. dr. Bob Djavan, medic urolog, Fundaţia Rudolfinerhaus din Viena : Cred că accesibilitatea este cea mai importantă când vorbim despre tratamente. În epoca globalizării medicale este mai ușor când un specialist vine în România și lucrează alături de colegii săi. Nu cred că vorbim despre mentorat sau despre a arăta cine este mai performant și cine nu. Este vorba despre o muncă de echipă, așa cum se face și în economie, știință, există grupuri de cercetători ai căror membri sunt din România, Germania, Franța, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie. La fel este și în cazul abordărilor chirurgicale. Medicii pot lucra împreună. Unii practicieni sunt în România și nu în Austria, alții sunt în Austria și nu sunt în România, așa că putem colabora pentru ca pacientul să primească cea mai bună îngrijire.

În plus, un pacient care ajunge la un medic și primește un diagnostic are nevoie de suport psihologic, mai ales dacă vorbim despre un diagnostic complicat, cum ar fi cancerul: de prostată, de rinichi, de vezică urinară. De aceea este nevoie de o confirmare și de la un alt medic. Este foarte important la nivel psihologic pentru pacient. Este de asemenea o tendință ca abordarea să fie multidisciplinară.

La fundația noastră din Austria avem clinici multidisciplinare în cadrul cărora fiecare caz este prezentat unei echipe multidisciplinare, așa încât nu doar urologul să spună ce este de făcut, ci și un oncolog, un specialist în patologie, un radiolog. Consider că a doua opinie medicală poate fi un avantaj pentru pacienții români care nu vor să meargă în străinătate: diagnosticul poate fi confirmat, iar tratamentul poate fi chiar același pe care l-ar primi dacă ar merge în Austria.

Noțiunea de „second opinion” va avea un impact mai mare în viitor. Chiar dacă nu este cel mai important aspect, nu sunt de neglijat nici problemele juridice. Nu ar mai fi atât de multe procese între pacienți și medici, care din păcate sunt foarte întâlnite în Statele Unite ale Americii. Din moment ce a obținut o a doua opinie din partea unei echipe multidisciplinare, pacientul capătă încredere că tratamentul pe care îl primește este același pe care l-ar primi oriunde în lume.

Prof. Dr. Bob Djavan este un celebru medic austriac specializat în diagnosticarea şi tratarea cancerului de prostată, dar şi a altor afecțiuni urologice precum cancerul renal, vezical sau testicular. De altfel, Bob Djavan este directorul departamentului de urologie al Fundaţiei Rudolfinerhaus din Austria şi preşedintele Asociaţiei Regionale Europene de Urologie.

Medicul deţine funcţii importante şi în cadrul Universităţii din Viena. Este co-director al Departamentului de Urologie şi totodată profesor de urolologie. Cercetările sale au ajuns pe întreg mapamondul. Bob Djavan a ţinut cursuri în 45 de instituţii din America de Nord, Europa şi Asia. De asemenea, este membru de onoare al Asociaţiilor de Urologie din Indonezia, Mexic şi România.

Realizările sale nu se opresc aici. Prof. Dr. Bob Djavan a organizat numeroase granturi de cercetare în domeniul uro-oncologiei şi a scris peste 250 de articole. Munca sa nu a rămas nerecompensată. Austriacul a primit o mulţime de distincţii pentru cercetările sale: Crystal Matula din partea Asociaţiei Europene de Urologie şi premiul Felix Guillon al Asociaţiei Franceze de profil.

Interviul integral cu profesorul Djavan poate fi urmărit duminică, de la ora 10:30, la emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri