Ioana Mihăilă: În acest moment nu discutăm de restricții. Să fim responsabili și să ne vaccinăm, valul 4 va fi al nevaccinaților

Data actualizării: Data publicării:
ioana mihaila ministrul sanatatii
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Valul 4 al pandemiei va fi al nevaccinaților, spune ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Ea a explicat că persoanele vaccinate au un risc mai scăzut să dezvolte forme grave, chiar dacă se infectează cu COVID-19. Ministrul spune că în acest moment nu se discută despre restricții, deoarece incidența cazurilor este scăzută.

„Chiar dacă numărul cazurilor a crescut, oamenii vaccinați nu au risc să dezvolte cazuri severe. De asta trebuie să fim conștienți, de fapt. Chiar dacă am trecut prin boală înainte, ne vaccinăm, pentru că așa nu avem risc de a dezvolta o formă severă, chiar dacă ne infectăm cu tuplina Delta”, a spus Mihăilă la Digi24.

„Cred că sub un procent din persoanele vaccinate s-au îmbolnăvit, din datele CNCAV. Ce știm este că din cazurile cu tulpina Delta avem 3 decese confirmate și niciunul din acei pacienți care au decedat nu era vaccinat. Acest val 4 va fi un val al nevaccinaților. Ei vor fi principalii afectați”, a adăugat ea.

„Oamenii de știință spun că la sfârșitul lunii august, tulpina Delta va deveni dominantă în Europa, ne așteptăm ca același lucru să se întâmple și în România. Din ce vedem că s-a întâmplat în alte țări – o creștere marcată a numărului de cazuri, majoritatea cu tulpina Delta – ne putem aștepta ca acest lucru să se întâmple și în România”, a mai spus ministrul.

Întrebată dacă se discută despre noi restricții în România, Mihăilă a răspuns: „Trebuie în primul rând noi să fim responsabili și să ne vaccinăm, pentru că atunci nu va fi nevoie de restricții.

„Cred că restricțiile vor viza în primul rând persoanele nevaccinate, dacă ar fi doar să emit o părere, cred că ar trebui să resticționăm acele evenimente care se desfășoară în spații închise cu un număr mare de participanți, dacă aceștia nu sunt vaccinați. Este doar o ipoteză de lucru, nu ceva care este pe masa guvernului. Nu este o propunere, pentru că în acest moment cifrele referitoare la incidență sunt bune, așa că în acest moment nu discutăm de restricții”, a explicat Mihăiă.

„Nu cred că masca în aer liber, cel puțin pentru persoanele vaccinate, va fi necesară. Spațiile care au un risc mare de transmitere sunt spațiile închise sau zonele foarte aglomerate. Dar acum, pe cifrele acestea ale pandemiei, nu intră în discuție restricțiile. Cred că trebuie să ne uităm la incidență, la paturi COVID ocupate și la numărul de paturi de terapie intensivă ocupate, atunci când luăm o decizie”, a adăugat ea.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri