Județul cu un dentist la 700 de oameni. Localnic: O mai lipesc oleacă cu pastă, mai țin alcool

Data actualizării: Data publicării:
medic dentist

Lipsă acută de dentişti, în special în provincie. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, din judeţul Iaşi de exemplu, au plecat două treimi dintre dentişti doar în ultimii 3 ani. Majoritatea cabinetelor sunt la oraş, în timp ce multe sate n-au avut niciodată stomatolog. În judeţul Bihor în schimb, numărul medicilor stomatologi este în creştere.

Domnul Poroșnicu are 70 de ani nu a mai mers la stomatolog de 8 ani. Are foarte mulți dinți lipsă și spune că din lipsa banilor a ajuns în situația asta.

„Mi-a mai cerut o jumătate de sumă. Merg așa, o mai lipesc oleacă cu pastă din aia, mai mănânc, mai țin alcool. Și tot așa, bani cum nu sunt”, spune Poroșnicu, pacient.

Pentru cei care locuiesc în satele de pe lângă Iași, situația este și mai dificlă pentru că multe nu au un cabinet stomatologic.

Iată ce spun ieșenii:

„Dacă ar fi lângă noi acolo cum să nu, te duci mai des. Când e nevoie adică, dar așa ne ducem și noi când putem și când avem bani și tot așa. Greu.”

„Nu avem cabinet, nu avem deloc. Suntem așa... și ne ducem în comuna alăturată și acolo facem, cu dinții, cu măselele, le scoatem, le punem.”

Dentiștii spun că din păcate ieșenii apelează la ei doar când este prea târziu. Şi din această cauză costurile tratamenteleor ajung la sume mari.

„Sunt pacienți care vin din mediul rural, care vin tot în urgență pentru că nu au cabinet aproape și vin cu probleme grave”, spune Sânziana Andrei, medic stomatolog.

În Iași raportul este de un medic stomatolog la aproape 700 de pacienți. Asta chiar dacă de pe băncile facultăţii ies peste 150 de medici stomatologi în fiecare an.

Dacă ne gândim la procentele care să însemne practician și chiar populația din zonă, am spune că cifrele încă sunt destul de reduse”, afirmă Norina Forna, Președinte Colegiul Medicilor Dentiști Iași.

În cealaltă parte a ţării, numărul medicilor stomatologi este constant sau chiar în creştere. În judeţul Bihor, de exemplu, există aproape 700 de dentişti activi. Mulţi dintre ei lucrează cu pacienţi străini, care vin aici pentru preţuri şi de 10 ori mai mici la lucrările dentare importante.

Foarte solicitate de pacienţii străini sunt lucrările protetice şi implanturile.

„La un moment dat aveau o frică să vină în România, ne considerau o ţară bananieră, dar ce avem noi, ce aparatură şi materiale folosim sunt identice cu cele din ţările lor”, spune Sebastian Lascu - medic stomatolog.

În Oradea, cei mai mulţi dintre turiştii medicali sunt din Italia, Spania, Ungaria şi Israel, care au profitat de cursele externe de pe Aeroportul din Oradea şi de apropierea de graniţa cu România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri