Sari la conținut

Locuitorii a șapte orașe pot ieși mai repede la pensie

Lista orașelor în care locuitorii se pot pensiona mai devreme, fără a fi penalizați, a fost extinsă.

Cei care au locuit cel puțin 30 de ani în Slatina, Turnu Măgurele și Râmnicu Vâlcea vor beneficia de reducerea cu doi ani a vârstei standard de pensionare, fără să fie afectați de penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parțială, potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent în Parlament, informează avocatnet.ro.

Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă, respectiv Slatina, Turnu Măgurele și Râmnicu Vâlcea vor beneficia, în curând, de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială, potrivit Proiectului de Lege pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Proiectul a obținut recent votul definitiv în Parlament și urmează să meargă la promulgare, însă intrarea sa în vigoare mai depinde și de publicarea sa în Monitorul Oficial. Practic, proiectul va aduce o completare unei prevederi care exista deja în Legea nr. 263/2010, referitoare la cei care pot beneficia de o reducere de doi ani pentru obținerea pensiei anticipate parțiale, adică o categorie de persoane care au locuit o bună perioadă de timp în zone afectate de poluare remanentă.

Până acum, legea prevedea ca acestă reducere de doi ani să se acorde doar persoanelor care au locuit cel puțin 30 de ani în Baia Mare, Copșa Mică, Târgu Mureș și Zlatna. La aceste patru zone prevăzute deja de lege se vor mai adăuga, așadar, încă trei: Slatina, Turnu Măgurele și Râmnicu Vâlcea.