Mai mulți bani pentru medicii de familie

Data publicării:
Eastern Germany Faces Shortage Of Country Doctors
Foto: Gulliver/Getty Images

Medicii de familie câştigă ceva mai mulţi bani începând cu 1 octombrie. Ministerul Sănătăţii precizează că valoarea punctului minim garantat crește de la 4,3 la 4,6 lei. Medicii vor lua mai mulţi bani şi per serviciu, 2 lei si 10 bani pe punct, față de 2 lei, în prezent.

Propunerile Colegiului Medicilor din România au fost făcute la sfârşitul lunii iulie, la o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi.

"Atunci, Biroul executiv al CMR a propus majorarea veniturilor pentru medicii din asistenţa medicală primară, din 1 octombrie, pe care noi îi considerăm de mare importanţă pentru sistemul de sănătate. Ieri (vineri - n.r.), preşedintele CNAS mi-a spus că a semnat majorarea veniturilor, respectiv creşterea valorii punctului minim garantat per capita (pentru fiecare persoană înscrisă pe listă) şi per serviciu la medicul de familie şi per serviciu în ambulatoriu", a explicat preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, citat de News.ro.

Astfel, pentru medicii de familie, din 1 octombrie, valoarea punctului minim garantat  per capita (numar de persoane înscrise pe listă) creşte de la 4,3 lei la 4,6 lei, iar valoarea punctului minim garantat per serviciu înregistrează o creştere de la 2 lei la 2,1 lei.

La 1 iulie, majorarea per capita pentru medicul de familie a fost de la 4 lei la 4,3 lei, iar per serviciu de la 1,9 lei la 2 lei. În ambulatoriu, valoarea puctului minim garantat per serviciu a crescut de la 1,8 lei la 2 lei.

Cumulate, cele două majorări de la 1 iulie şi cea de la 1 octombrie reprezintă o creştere a veniturilor lunare, în medie, cu 13 la sută pentru medicina de familie, iar pentru ambulatoriu cu 17 la sută. 

Tot din acestă lună se aplică şi majorarea remuneraţiei pentru gărzile făcute de cadrele medicale, conform unei Ordonanţe de Guvern. Astfel, un rezident de anul III dintr-o unitate clinică va avea o plată netă de 257 de lei în timpul săptămânii, iar o gardă pe timpul week-endului va fi plătită cu un spor între 50% şi 100%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri