Mărturia unui asistent infectat, ajuns la ATI: Am crezut că e o simplă răceală. Veniți la spital în prima clipă, nu cum am făcut eu

Data publicării:
terapie intensiva pacient coronavirus doctori
Foto: Guliver/ Getty Images

Județul Argeș este în topul județelor cu cele mai multe cazuri noi confirmate cu COVID-19. Secția de terapie intesivă de la Spitalul Județean de Urgență Pitești a fost mărită pentru a face față numărului tot mai mare de pacienți a căror stare de sănătate necesită o îngrijire medicală specială. La terapie intensivă, un loc se eliberează numai în urma decesului unui pacient.

Gigi Dumitru, asistent medical, ajuns pacient la ATI: Sunt de 13 zile în ATI și mă simt foarte bine acum. Nu doresc la nimeni și mulțumesc lui Dumnezeu că sunt bine. Am crezut că e o simplă răceală. Fiind asistent mi-am luat tratament, dar nu și-a făcut efectul acasă. Important pacienții când simt vreun simptom, ceva, să vină în prima clipă, nu cum am făcut eu.

Este sfatul unui om care a simțit pe propria piele cum e se să ai COVID-19. După 30 de ani de muncă în acest spital, Gigi a ajuns ajuns și el pacient. Unul grav și care a avut nevoie de îngrijiri la terapie intensivă. Povestește cu lacrimi în ochi cum l-a afectat boala.

Gigi Dumitru, pacient: Nu mai puteam să respir și nu mai eram eu puternic. Am venit aici, mi s-au făcut teste. Tomograful a ieșit foarte, foarte negativ, foarte urât. Mi s-a pus plasa și după vreo 3, 4 zile mi-am revenit. Acum sunt în recuperare.

Este bine, dar nu suficient încât să fie mutat pe secția de infecțioase, acolo unde sunt cazurile ușoare. Paturile de la terapie intensivă nici nu se eliberează bine că alți pacienți le ocupă.

Gabriel Copciag, medic: Observați pat liber. Aseară nu era liber, ceea ce înseamnă că am pierdut un pacient. Capacitatea era ieri la maxim. Boala este foarte necruțătoare. Boala este gravă. Aviz celor care nu cred. În secția de boli infecțioase avem 100 de paturi ocupate toate. Nu mai avem unde să îi evalăm, unde să îi internăm.

Această situație nu este una singulară. Medicii spun că în ultima perioadă numărul tot mai mare de români depistați pozitiv cu noul coronavirus suprapopulează spitalele.

La ultima raportare au fost anunțate 1.030 de cazuri noi, cele mai multe de când pe teritoriul țării noastre a fost confirmat primul pacient, iar numărul total al persoanelor diagnosticate cu noul coronavirus a depășit 40.000 de cazuri.

Cum reușesc medicii să facă acestui val de bolnavi aflați luni, 27 iulie, într-un nou episod din campania „Pacient în România”.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Trucul” folosit de Netanyahu pentru a-l convinge pe liderul Hezbollah că este în...
Digi FM
Imagini virale cu o jandarmeriță în uniformă care defilează pe străzile din București: „Crezi că reziști...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri neașteptate despre soțul ei, Blake Shelton: „Asta îmi amintește în fiecare zi de ce...
Film Now
Momentul stânjenitor când Melanie Griffith a făcut-o să roșească pe fiica ei, Dakota Johnson, în fața lui...
Adevarul
Viața de film a lui Robin Hood din Munții Apuseni. Totu, cel mai temut bandit din anii '30, trădat de fratele...
Newsweek
Cât trebuie să cotizezi, lunar, la pensie ca să ai un venit sigur la bătrânețe? Unde depui banii?
Digi FM
Radu Ștefan Bănică, protector cu sora lui mai mică, Violeta: "Îndepărtez băieții după ce văd că nu sunt ce...
Digi World
Trei obiceiuri pe care să le prioritizezi pentru o viață lungă. Somnul e mai important decât ai putea crede
Digi Animal World
Spectacol inedit surprins de un fotograf în Israel. O bufniță părea că dansează pe o floare
Film Now
Căpitanul Kirk din Star Trek se ține bine la 93 de ani și încă își conduce singur mașina. William Shatner și...
UTV
(VIDEO) Mariah Carey urca Marele Zid Chinezesc in tocuri de 15 cm. „Cineva trebuia sa ma avertizeze"