Exclusiv Mărturia unui medic infectat din Suceava: Am sunat de 70 de ori la DSP. O doamnă doctor nu conștientiza focarul epidemiologic

Data actualizării: Data publicării:
spitalul suceava
Foto: Facebook/ Spitalul Județean Suceava

Situație extrem de dificilă în multe spitale din țară. Sunt sute de cadrele medicale infectate cu coronavirus și medicii se plâng în continuare că nu au ce le trebuie, nu au echipamente de protecție. În acest moment, ministrul Sănătății Nelu Tătaru este în inspecție în teritoriu și există informația că va ajunge la Arad. Între timp, continuă să vină mărturii cutremurătoare despre ce s-a întâmplat la Spitalul Județean din Suceava, unde este cel mai mare focar de coronavirus din România. În exclusivitate pentru Digi24, un medic infectat cu COVID-19 a vorbit despre minciunile din acest spital. Sunt medici aruncați în luptă fără protecție și pacienți pe care nu are cine să-i trataze pentru nu există personal suficient. Secretarul de stat Horațiu Moldovan a fost contactat pentru a oferi un punct de vedere și a promis că va oferi o reacție oficială.

Mircea Dinu Bordiniuc, medic la Spitalul Județean Suceava: „Între 16 şi 20, da, săptămâna respectivă am avut, tot timpul am avut doar câte o singură mască în fiecare zi. Era ştiut că nu avem suficiente măşti, ni se dădea o singură mască şi ni se spunea că trebuie să o păstrăm toată ziua, că nu este neapărat necesar să purtăm mască dacă discutăm cu o persoană care nu provine dintr-o zonă critică sau care nu are simptomatologie respratorie.

Reporter Digi24: Cine v-a făcut aceste recomandări?

Mircea Dinu Bordiniuc: Astea erau nişte recomandări care circulau între personalul spitalului, dar nu a fost făcut niciun instructaj din partea protecţiei muncii sau a celor care ar fi trebuit să se ocupe de prevenirea transmiterii infecţiilor intraspitaliceşti.

Reporter Digi24: Nu au venit astfel de sugestii sau chiar măsuri clare de la management, de la directorul medical?

Mircea Dinu Bordiniuc: Cel puţin mie nu mi s-a făcut niciun fel de instructaj de tipul ăsta. Nu pot să bag mâna în foc pentru toţi colegii mei. Este un spital cu aproximativ 1.300 de angajaţi. Dar mi personal nu!

„Nu ştiu în ce măsură s-a luat în serios această problemă atât în cadrul spitalului cât şi între colegii mei”

Reporter Digi24: Din momentul în care a izbucnit epidemia iniţial de Coronavirus în lume, din ianuarie, nu s-a discutat în spital despre faptul că la un moment dat vor apărea astfel de cazuri şi e nevoie să fie respectat un protocol?

Mircea Dinu Bordiniuc: Au existat anumite discuţii, nu ştiu în ce măsură s-a luat în serios această problemă atât în cadrul spitalului cât şi între colegii mei. Unii dintre ei nu conştientizau gravitatea pericolului potenţial. Din punctul ăsta de vedere nu a existat o informare generală, doar câteva comunicate prin care ni se aducea la cunoştinţă ce anume ar trebui să facem în situația în care intrăm în contact cu un pacient covid pozitiv, care sunt pacienţii cu risc, care sunt întrebările pe care ar trebui să le adresăm în consultaţie şi lucruri de genul ăsta.

Reporter Digi24: Şi nimic legat de circuite separate, de modul în care ar trebui să utilizaţi echipamentele de protecţie speciale pentru a nu vă infecta?

Mircea Dinu Bordiniuc: Nu, asta nu s-a discutat! S-a considerat că sunt precauţii standard şi folosim în mod curent mănuşi, măşti şi nu ar trebui făcut instructaj separat. A existat o tentativă de creare de circuite, nu neapărat circute separate, dar s-au instalat două corturi gonflabile la intrarea de la Unitatea de Primire Urgenţe şi la intrarea în ambulatoriu unde era pus câte un medic care adresa un chestionar.

„Pacienţii care sunt în spital vor fi externaţi şi vor merge înapoi în comunitate, deşi au fost expuşi unui focar epidemiologic”

Reporter Digi24: În ce moment aţi conştientizat că situaţia a scăpat de sub control?

Am observat lucrul ăsta sâmbăta trecută, pe data de 21 şi duminică 22, când am observat că se pozitivează un număr din ce în ce mai mare de medici din cadrul spitalului. Ulterior, luni m-am prezentat la serviciu, ni s-a adus la cunoştinţă că ambulatoriul şi Unitatea de Primire Urgenţe sunt închise. Am încercat să sun la Direcţia de Sănătate publică de 70 de ori până se reuşesc să discut cu epidemiologul spitalului, o doamnă doctor care nu conştientiza nici în momentul respectiv că are de-a face cu un focar epidemiologic de o gravitate deosebită. I-am atras atenţia asupra faptului că pacienţii care sunt în spital în prezent vor fi externaţi de către colegi şi vor merge înapoi în comunitate deşi au fost expuşi unui focar epidemiologic. Poate ar fi trebuit să se instituie nişte măsuri de izolare pentru aceşti pacienţi. I-am atras atenţia că mi se pare că este depăşită de felul în care se tratează situaţia şi ar trebui să raporteze lucrurile acestea mai sus. Ulterior am redactat un document către directorul medical al spitalului. Se auzea deja că directorul medical a fost înlocuit cu o altă doamnă doctor deoarece este confirmat pozitiv. Şi în acest document am spus despre problema pe care o consideram la acel moment în ceea ce priveşte externarea pacienţilor şi am sugerat să se ia nişte măsuri deoarece la ora 15.00 urma ca personalul să se întoarcă la domicilii şi dacă nu se instituiau măsurile de izolare urmau să intre în contact cu persoane din familia lor.

„Nici până astăzi nu cred că au fost testaţi toţi colegii mei”

Reporter Digi24: Aţi primit un răspuns?

N-am primit niciun răspuns. După ora 3.00 am fost informaţi că spitalul intră în carantină şi că trebuie să mergem să ne testăm. Am fost împreună cu nişte colegi la pavilionul de boli infecţioase şi am efectuat testarea în nişte condiţii oarecum nepotrivite deoarece se intra şi se ieşea pe aceeaşi cale de acces şi exita riscul să te întâlneşti cu persoane care nu aveau mască şi se pregăteau să le fie recoltat exudatul faringian. După care am intrat în izolare la domiciliu separat de restul familiei, din proprie iniţativă. Am aşteptat rezultatul, rezultatul a venit joi. În acel moment colegii mei s-au impacientat deoarece lor nu le venise rezultatul şi am început să facem câteva investigaţii la persoanele pe care le cunoşteam şi în cele din urmă vinerea trecută am aflat, pe 27, că probele lor nu au fost lucrate din cauza unei erori la momentul respectiv, nefiind personal suficient nu s-au completat fişele de însoţire a materialului biologic şi acestea au fost completate ulterior, dar trecuse destul de mult timp, astfel încât nu s-a considerat că au fost păstrate în condiții potrivite şi nu s-au mai trimis. Nici până astăzi nu cred că au fost testaţi toţi colegii mei deoarece nu s-a organizat o acţiune organizată de către DSP sau de către spital pentru a-i retesta. Unii dintre ei au ieşit din izolare şi s-au testat şi au fost declaraţi pozitivi după venirea rezultatelor, dar repet nu toți au fost testaţi. Nu tot personalul medical al spitalului a putut să respecte condiţiile de izolare la domiciliu deoarece spitalul a rămas în continuare deschis deşi domnul ministru al sănătăţii a declarat că s-a închis. Vă spun sigur că au rămas în continuare pacienţi internaţi pe diferite sectoare ale spitalului care au trebuit îngrijiţi de asistente, infirmiere şi medici. Şi aceste persoane chiar dacă au fost în condiţii de expunere nu au putut face izolare la domiciliu deoarece au fost chemaţi la serviciu. Şi în prezent se derulează aceeaşi situaţie, Ministerul Sănătăţii nu ia măsuri pentru a trimite personal suplimentar la spital pentru a permite izolarea la domiciliu a persoanelor care au fost expuse şi pentru a se asigura de îngrijirile pacienţilor din acel spital.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri