Video Mărturii emoționante ale tinerei care în urmă cu 22 de ani devenea primul copil cu transplant hepatic efectuat în România

Data publicării:
timea balogh
Timea Balogh este primul copil care a suferit un transplant hepatic în România, în octombrie 2000 Foto: captură video Digi24

O tânără care acum are 22 de ani a fost primul copil care a suferit o operație de transplant de ficat în România. Timea Balogh avea numai un an la acel moment, iar Institutul Clinic Fundeni nu era foarte bine pregătit pentru o astfel de intervenție. A fost însă o reușită care s-a datorat medicilor. Timea îi transmite acum încurajări Rebecăi, fetița de 5 ani cu hepatită severă, care sâmbătă a fost supusă aceleiași operații grele, tot la Fundeni.

„Am avut 1 an și aproape o lună. Transplantul a fost în data de 10 octombrie, în 2000”, povestește Timeea Balogh.

Timea a ajuns la Institutul Clinic Fundeni când avea puțin peste un an. Era primul copil din România care suferea un transplant hepatic, o operație atât de grea. Cea care i-a dat viață a doua oară a fost chiar mama ei. O parte din ficatul mamei a ajuns la fetiță.

„Acum am și o bucată la propriu din mama”, spune Timea.

Tânăra are acum 22 de ani și spune că viața ei este una normală.

„Nu ai absolut nimic față de alți oameni, în afară de o cicatrice. Ca grijă... trebuie să ai grijă la alimentație, să dormi, să te odihnești”, explică Timea.

Medicul Irinel Popescu este unul dintre cei care au fost în sala de operații și care i-a supravegheat starea de sănătate mulți ani după transplant.

„Am spus la un moment dat că îl consider nașul, pot să zic că este nașul. Ne sunăm, ne mai scriem, cum are și dânsul timp”, spune Timea.

„Echipa nu era pregătită, mă rog, din toate punctele de vedere pentru un asemenea program. Totuși, părinții au insistat, mai ales tatăl Timeei, îmi aduc aminte că a spus: Bun, unde vreți să mă duc de aici? În sfârșit... Ca atare, am apelat la profesorul Christoph Broelsch, considerat părintele transplantului hepatic pediatric de la adult la copil și care a avut deosebita amabilitate să vină împreună cu echipa lui, cu profesorul Massimon Malago în special, și asta a fost începutul unei colaborări care a durat mai mulți ani de zile ulterior”, povestește medicul Irinel Popescu.

Timeea îi transmite un mesaj și Rebecai, fetița de 5 ani cu hepatită severă, care de o lună este în spital: „Să aibă răbdare, putere, pentru că încet, încet... la început, o să fie foarte greu, nu avem de ce să mințim, dar încet, trecând anii o să fie mai bine și o să aibă o viață normală. Doar că trebuie puțină grijă”.

Citiți și: Părinții fetiței de 5 ani cu hepatită severă, despre cum a debutat boala: „Dintr-odată. A prezentat dureri abdominale”

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri