Sari la conținut

Măsuri de prim ajutor în caz de mușcături de căpușe

O ieșire la iarbă verde sau o plimbare prin iarbă se poate termina cu o înțepătură de căpușă. Primul lucru pe care pacientul trebuie să îl facă este să îndepărteze insecta.

Adrian Marinescu, medic boli infecțioase: „Ar trebui să o scoatem, să o scoatem în mod corect, dacă nu reușim noi ar trebui să ne adresăm unui medic sau unui serviciu de urgență.”

Pasul doi: urmarea unui tratament cu antibiotice împotriva unei eventuale infecții cu borrelia, cunoscută și sub denumirea de boala lyme.

Adrian Marinescu, medic boli infecțioase: „Lucrul acesta se întâmplă însă rar procentual, ar trebui să știm că în intervalul asta de timp ar trebui să facem și o profilaxie care se face cu antibiotic, bineînteles prescris de medic care să reducă riscul de apariție al boreliozei.

Boala poate fi transmisă doar de către capușele purtătoare ale virusului borrelia. Potrivit medicilor, în doar circa cinci cazuri dintr-o sută pacientul este infectat. Abia după mai multe săptămâni, virusul poate fi depistat în organism.

Adrian Marinescu, medic boli infecțioase: „Dacă într-o lună de zile nu s-a întâmplat nimic și dacă nu avem semnele care înseamnă o zonă roșie în jurul mușcăturii, dacă ea nu apare șansa să se dezvolte borelioza este relativ mică și nu ar trebui să ne gândim că peste nu știu cât timp vom avea dureri articulare sau manifestări în sfera neurologică vor fi legate de asta.”

În cazul în care în prima lună de la mșcătură pacientul se confruntă cu dureri de cap, febră sau frisoare trebuie să se prezinte de urgență la medic.