Sari la conținut

"Grupul reunit al medicilor" critică ministerul "populat cu consilieri tineri"

Relația dintre medic și pacient este esențială, iar ea va fi total compromisă dacă tonul de denigrare va continua să vină din zona Ministerului Sănătății (MS), au scris doctorii din „Grupul reunit al medicilor” într-o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloș.  De asemenea, medicii spun că ultimele măsuri adoptate de MS pun în pericol „procesul firesc de formare și perfecționare medicală, iar repercusiunile directe asupra calității actului medical vor fi imediate și dezastruoase pentru toți cei implicați, pacienți și medici deopotrivă. 

Birmingham Hospital Conducts Kidney Transplant

Foto: Gulliver/ Getty Images

„Vă adresăm această scrisoare deschisă, depășiți de contextul mediatic actual, puși la colț zilnic și arătați cu degetul. Iată-ne în postura de a fi criticați chiar din ograda dumneavoastră, a Ministerului Sănătății, populat cu consilieri tineri, dornici să se afirme profesional, dar să și facă greșeli majore, probabil din lipsă de experiență. Relația dintre medic și pacient este esențială, iar ea va fi total compromisă dacă tonul de denigrare va continua să vină din zona Ministerului Sănătății. Cu tristețe, vedem cum se năruie această încredere, în urma unor campanii de presă bine făcute, ce par totodată concepute, dirijate și controlate din anumite zone de interes străin de interesul național", spun semnatarii scrisorii deschise, publicate pe site-ul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila".

De asemenea, medicii reclamă că nimeni din Ministerul Sănătății nu explică faptul că medicina are limite și că anumite maladii nu sunt compatibile cu viața.

„În alte țări medicii sunt medici. Nu rezolvă urgențe în timpul liber și nu acoperă din bugetul propriu unele materiale, nu aleargă pe benzina lor și nu vin bolnavi la serviciu. Nu stau niciodată 48 de ore în spital. Profesorii sau corpul academic sunt tratați cu respect, pentru că valoarea unei școli de medicină este dată de calitatea doctorilor. Ne întoarcem la spațiul public unde vedem mereu cazuri care nu țin de culpa medicală, dar sunt tratate ca atare. Nimeni din minister, dar absolut nimeni nu explică un lucru simplu — că medicina are limite și că anumite maladii nu sunt compatibile cu viața", afirmă medicii.

Citiți și: Vlad Voiculescu, despre corupţia din sistem: Managerul face o vizită la minister. De cele mai multe ori e vorba de pupatul inelului