Medicii de familie: Sistemul informatic e în colaps total. Doctorii validează noaptea actele

Data actualizării: Data publicării:
instrument medici getty
FOTO: Getty Images

Sistemele informatice pe baza cărora ar trebui să se stabilească relația dintre medicii de familie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și pacienți funcționează cu sincope foarte de mari, avertizează reprezentanții medicilor de familie.

Reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) spun că sistemul informatic pentru medicii de familie este în colaps total.

„Numărul și complexitatea problemelor fundamentale cu care se confruntă sistemul medical sunt depășite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie încercând să își facă datoria. Medicii de familie solicită imperativ rezolvarea problemelor informatice și adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcționare a sistemului. Toate efectele negative ale acestei situații se răsfrâng în primul rând asupra pacienților, prin prelungirea timpului de așteptare.

Disfuncționalitățile sistemului creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic cât și în comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, rețetă electronică) trebuie validate în termen de maximum 72 de ore, însă au fost situații în care pe o perioadă de 3 zile sistemul a funcționat adunat 2-3 ore”, se arată într-un comunicat de presă citat de Mediafax.

Mulți dintre medicii de familie spun că se trezesc noaptea pentru a valida documentele de peste zi, sperând că sistemul este mai accesibil în această perioadă a zilei. Tot în această perioadă a zilei medicii de familie încearcă și, dacă au noroc, reușesc să facă raportările lunare obligatorii către CNAS.

Pentru că semnalele transmise în ultimii ani despre această situație au rămas fără răspuns, medicii de familie au început în 10 mai, o monitorizare internă a sistemului, acordând zilnic note.

acordat zilnic note funcționării sistemului.

„Spre surprinderea tuturor, sistemul a avut o aparentă revigorare în perioada imediat ulterioară lansării publice a acestui mecanism de monitorizare, dar s-a prăbușit lamentabil după o săptămână de la alegerile europarlamentare. Astăzi, exact la o lună de la lansarea monitorizării, sistemul SIUI a obținut media 0,33”, se arată în comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri