Medicii de familie spun că nu există protocol pentru tratarea pacienţilor cu Covid-19. Doctor din Dolj: Eu monitorizez, nu tratez boala

Data publicării:
medici de familie
Medicii de familie cer CNAS să își asume că sistemul informatic nu e funcțional și îi afectează în mod direct pe pacienți. Foto: GettyImages

Medicii de familie care au în sarcină să trateze pacienții testați pozitiv cu coronavirus, dar care nu necesită internare în spital, spun că nu au încă un protocol după care să-și îngrijească bolanvii. Un doctor din Dolj povestește că el mai mult monitorizează starea de sănătate și nu tratează boala.

Gabriel Zanfir este medic de familie în comuna Mischii, în Dolj. Are 13 pacienţi cu COVID -19 care stau la domiciliu pentru că au forme uşoare ale bolii, scrie Mediafax. Gabriel spune că, în lipsa unei scheme de tratament pentru astfel de bolnavi, el mai mult le monitorizează starea de sănătate, decât le tratează boala.

„Situaţia, în general, ne cam depăşeşte pe toţi pentru că nici medicii de familie nu au fost destul de bine informaţi. (...) Noi ne-am mai sfătuit cu colegii din cardiologie, din pneumologie. Colegii nu prea ştiu nici ce să ne spună. Doar, dacă e vreun tratament, trebuie urmat la spital. Da, dar vedeţi, pacientul nu poate să ajungă la spital pentru că spitalul deja e plin“, spune medicul Gabriel Zanfir.

Medicul din Dolj susține că le dă pacienţilor săi un tratament bazat pe vitamine, iar dacă nu-i ajută, îi sfătuieşte să sune la 112.

„Cei care cunosc schemele de tratament ar trebui să facă, să aibă o schemă de tratament şi pentru pacienţii asimptomatici şi pentru pacienţii puţin simptomatici, de acasă. Astfel încât, noi, medicii de familie, doar să supraveghem ce se întâmplă. Sistemul nu prea e pus la punct. Trebuie să fie văzut de un medic, să-i fie făcută măcar o reţetă.Cu reţeta aceea, pacientul vine la noi”, a mai spus medicul de familie.

În România, potrivit bilanțului raportat de Grupul de Comunicare Strategică, sunt 303.751 de cazuri de coronavirus, între care 12.295 persoane diagnosticate cu COVID-19 sunt internate în spitalele din România, 40.629 sunt în izolare la domiciliu, iar 23.788 se află în izolare instituţionalizată.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri