Medicii se plâng că sunt epuizaţi de gărzi

Data publicării:
greva spital tgj

Medicii de la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu spun că sunt prea puţini, aşa că sunt nevoiţi să facă de gardă şi de 8 ori pe lună. Asta înseamnă că, în medie, două luni pe an îşi petrec şi nopţile în spital.

Patru medici de la secţia de cardiologie s-au îmbolnăvit în ultima lună, din cauza suprasolicitării spun colegii lor. Prin urmare, au mai rămas doar patru cardiologi pentru garda de noapte. Pentru că sunt puţini, îi ajută doi specialişti în medicină internă.

Tiberiu Tătaru, directorul Spitalului Judeţean din Târgu Jiu: „Patru medici pentru o linie de gardă este minimul prevăzut de lege, dar este foarte obositor pentru ei, pentru că le vine rândul să facă gărzile foarte des.”

Gheorghe Mălăescu, şeful Secţiei de Cardiologie: „Unul dintre colegii noştri a făcut un infarct de curând, toţi avem o vârstă la care cred că spitalul nu ne poate solicita chiar aşa, încă o normă, prin serviciul de gărzi.”

Medicii cer ministrului Sănătăţii să modifice legea gărzilor.

Carla Tănasei, reporter Digi24: O singură gardă înseamnă că un medic stă la serviciu aproximativ 30 de ore. Adică mai bine de o zi. Şi asta se întâmplă de cel puţin 5 ori pe lună.”

Cristina Căliman, medic neuropsihiatru: „Nemodificarea legii gărzilor înseamnă prelungirea muncii forţate pentru mine, ca medic, şi pentru ceilalţi medici şi condamnarea la sclavie.”

Radu Cârstoiu, medic radiolog: „Nici măcar nu suntem plătiţi pentru munca asta pe care o facem. Ne descurajează. Răspunderea este mare iar răsplata este zero. Suntem nevoiţi să lucrăm, să plecăm de acasă cam 36 de ore fără pauză, ceea ce este epuizant.”

Şi pacienţii sunt de partea medicilor:

„Nu mi se pare normal, trebuie să fiu tratată de boala pe care o am, să mi se acorde atenţie, că de aia ni se opresc bani.”

Liderii de sindicat au şi o altă temere.

Valentin Popa, lider de sindicat: „Dacă nu vom putea asigura gărzile în Spitalul Judeţean în toate secţiile, spitalul poate fi decalsificat.”

La Spitalul Judeţean din Târgu Jiu sunt 200 de medici. Conducerea spune că ar mai fi nevoie de 15. Deşi posturile sunt scoase perioadic la concurs, nu se înscrie nimeni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri