Medicii se revoltă în urma hotărârii privind salariile: "Luăm decizii săptămâna viitoare"

Data actualizării: Data publicării:
medic scrie shutterstock_435307894
FOTO: Shutterstock

Federația „Solidaritatea Sanitară” respinge categoric intenția guvernanților de a nu a acorda creșterile salariale aferente anului 2019 începând cu 1 ianuarie și de a restricționa o serie de drepturi salariale ale angajaților din Sănătate. 

medic scrie shutterstock_435307894
Federația „Solidaritatea Sanitară” respinge categoric intenția guvernanților de a nu a acorda creșterile salariale aferente anului 2019 începând cu 1 ianuarie și de a restricționa o serie de drepturi salariale ale angajaților din Sănătate.  FOTO: Shutterstock

Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară” se va întruni săptămâna viitoare pentru a decide acțiunile cu care trebuie întâmpinate aceste măsuri, anunţă federaţia.

Discuţiile vor avea loc în contextul în care Guvernul urmează să adopte bugetul pentru anul 2019, în cadrul căruia trebuie să stabilească data pentru creșterile salariale aferente anului 2019 şi având în vedere existenţa proiectului de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare.

Federaţia avertizează asupra principalelor efecte pe care proiectul de OUG și legea bugetului de stat le-ar avea:

  • Înghețarea sporurilor pentru condițiile de muncă și amânarea creșterilor salariilor de bază.
  • Infirmierele, personalul auxiliar în general, personalul ne-medical (TESA) și toate categoriile de salariați care nu au fost incluse în majorarea salarială din anul 2018 pierd creșterea salarială aferentă și impactul acesteia asupra sporurilor.
  • Medicii și asistentele medicale vor avea în continuare de pierdut prin înghețarea la nivelul anului 2018 a sporurilor de tură, de gardă și a tarifului orar al gărzilor suplimentare.
  • Fiscalizarea completă (contribuții și impozit) a indemnizației de hrană și a indemnizației de vacanță, și implicit scăderea valorii nete a acestora, va afecta toți salariații, prin transformarea artificială și discriminatorie a unor drepturi de natură socială în drepturi salariale (prin modificarea codului fiscal).

"Constatăm, din nou, că tradiția guvernelor anterioare nu ocolește nici actualul guvern. Amânarea creșterilor salariale, respectiv încălcarea regulilor de bază ale calculului salarial (cum ar fi neraportarea sporurilor la salariul de bază) continuă să fie principala politică salarială.

Acțiunea premeditată a Guvernului este evidentă în condițiile în care Federația ”Solidaritatea Sanitară” i-a solicitat constant să legifereze explicit data de 01 ianuarie a fiecărui an, până în 2022, drept dată de majorare a salariilor. În condițiile adoptării unei astfel de ordonanțe de urgență și a datei de majorare a salariilor în forma vehiculată public, este evident că refuzul constituie o acțiune premeditată a Guvernului îndreptată împotriva salariaților, necesitând o reacție pe măsură", anunţă federaţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri