Medicii tineri din România nu se mai grăbesc să plece din țară. Explicația unui manager de spital

Data publicării:
Medic cu stetoscop la gât.
Medicii tineri din România nu se mai grăbesc să plece din țară. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Medicii tineri nu se mai grăbesc să plece din România. Chiar dacă ne aflăm într-o criză medicală provocată de pandemia globală de Covid-19, în țara noastră, medicii tineri au ales să rămână aici ca să profeseze. Față de 2016, numărul de certificate pentru exercitarea profesiei de medic în străinătate a scăzut la jumătate în 2021, anunță Colegiul Medicilor.

Patricia are 30 de ani și este medic rezident la Spitalul Victor Babeș din Timișoara. Este din Caraș-Severin, a făcut facultatea la Timișoara și a vrut să îngrijească pacienții din țara ei.

Paticia Hogea. medic rezident pneumolog: Nu m-am prea gândit să plec într-o altă țară, totuși de România mă leagă familia, mă leagă locurile și copilăria. Salariile erau micuțe la început, acum lucrurile sunt mult mai bune. Este bine și nu aș pleca, cu siguranță nu aș pleca.

La fel ca Patricia, mulți alți tineri au renunțat la ideea de a mai pleca peste hotare și lucrează în spitalele din țară. Conform datelor de la Colegiul Medicilor, în 2016 erau 1.462 de tineri care plecau din țară, iar în 2020 numărul certificatelor de atestare pentru munca în străinătate aproape că s-a înjumătățit.

Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24: Scăderea a început să fie observată din 2019, atunci când comparativ față de anul 2016 au fost eliberate cu 600 de certificate mai puține de Colegiul Medicilor.

Salariul net al unui rezident pornește de la 3.000 de lei în primul an și poate ajunge la 5.000 de lei la finalizarea stagiului

Dr. Lazăr Fulger, președinte Colegiul Medicilor Timiș: Salarizarea medicilor a crescut în mod evident și în special salarizarea medicilor înalt calificați care este chiar satisfăcătoare. În aceste condiții este evident că preferă să stea acasă decât să plece în străinătate, unde și cheltuielile sunt mai mari și familia este departe.

Cele mai căutate specializări de către tineri sunt: medicina de terapie intensivă, pediatria și chirurgia.

Cristian Oancea, manager Spitalul Victor Babeș Timișoara: Din ce în ce mai mulți tineri vin să se alăture nouă, vin la examene, scoatem posturi și vin să se alăture echipei noastre. Înainte nu aveam această posibilitate. Suntem un spital cu o medie de vârstă, zic eu, undeva la 40 de ani plus minus 2-3 ani.

În medie, un rezident câștigă în primul an de specializare peste 3.000 de lei, însă odată cu trecerea timpului, salariul crește și poate ajunge la 5.000 de lei net la finalizarea stagiului.

Reporter: Mihai Vălușescu / Operator: Mihai Pop

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri