Medicul Bob Djavan: Omenirea are nevoie de un forum în care să fie regândite sisteme de sănătate

Data actualizării: Data publicării:
bob djavan

Omenirea are nevoie de un forum în care să fie regândite sisteme de sănătate. O reuniune în care medicii, managerii, oficialii și afaceriștii din domeniul medical să analizeze care sunt cele mai bune soluții pentru pacienți. Propunerea vine de la medicul Bob Djavan, unul dintre cei mai cunoscuți urologi din Europa.

Prof. dr. Bob Djavan, medic urolog: Consider că sănătatea este una dintre responsabilitățile oricărui Guvern și acest lucru este valabil la nivelul întregii lumi. Unele guverne reușesc să atingă acest obiectiv, în timp ce altele nu prea, dar problema și marea provocare în ziua de astăzi este că sănătatea a ajuns un lucru extrem de important. A devenit o chestiune politică, a devenit o chestiune socială și în mod sigur a devenit o problemă de ordin uman.

Asistența medicală nu se referă neapărat doar la sănătate și îngrijire. Are legătură cu marile companii farmaceutice și de cercetare, cu modul în care îi tratăm pe medici, cu biotehnologia, tehnologia medicală, toate aceste lucruri puse la un loc, într-un castron mare, pentru a analiza serviciile medicale și pentru a vedea cum gestionezi serviciile medicale în viitor. Așa că simpla plată a facturilor nu rezolvă problema. Trebuie să te asiguri că, pe de o parte, medicii sunt bine plătiți și bine educați. Trebuie să ții cont că echipamentul este unul adecvat și corespunzător. Trebuie să te asiguri că drepturile pacienților sunt respectate întocmai.

Apoi, trebuie să arunci o privire și asupra spitalelor și a echipamentelor disponibile. Este la fel ca în aviație: poți să ai cel mai bun pilot și cel mai bun doctor, dar dacă avionul nu este bun, nu este bine echipat, bine construit sau tehnologia utilizată nu este bună, se va prăbuși, oricât de bun este pilotul. Și, la finalul zilei, trebuie să te uiți la buget, pentru că felul în care finanțezi sistemul de sănătate este o problemă economică.

Dar nu trebuie pierdut din vedere - și asta este una dintre provocările de care ne lovim în viața de zi cu zi - cât costă viața unei persoane. Și dacă vorbești despre finanțarea sistemului de sănătate, înseamnă că indirect vei eticheta un om, iar asta nu este posibil. Pentru că viața unui om este de neprețuit. Așa că dacă pacientul este în comă, cât timp poți să îl ții în comă și când îl decontectezi? Este foarte dificil, este o discuție care ține de bioetică.

Așa că toată discuția despre ceea ce ar trebui statul să suporte atunci când vine vorba de servicii medicale devine o chestiune foarte complexă, o formulare foarte complexă despre guvern, finanțare, economie, etică, cum gestionezi relația dintre persoanele care asigură serviciile medicale – doctorii, chirurgii - și cum controlăm giganții din domeniul farmaceutic și tehnologia, pentru a le fi oferite pacienților. Soluția nu este să spui că statul trebuie să suporte cheltuielile.

Dacă te uiți, de exemplu, la sistemul sanitar american, care a eșuat atunci când vorbim de servicii medicale, orice nouă inițiativă fie va fi blocată, fie va primi un vot de blam din partea viitoarei administrații. Vedeți, până și SUA, care sunt cea mai puternică și mare economie din lume, nu reușesc să găsească o soluție, deși au cele mai mari Academii de Științe Economice din lume – Harvard, Stanford, tot nu au un model care să se potrivească serviciilor medicale. Același lucru este valabil și pentru Europa, iar un exemplu este Marea Britanie. Până și Austria – am avut unul dintre cele mai bune sisteme de servicii medicale și acesta se deteriorează nu pentru că serviciile medicale se deteriorează, ci pentru că problemele de natură socio-economică se schimbă. Suntem din ce în ce mai bătrâni, bărbații îmbătrânesc, femeile îmbătrânesc. Copiii sunt tot mai sănătoși și mai activi. Se întâmplă tot mai multe și pe măsură ce întreaga omenire se schimbă, sistemele sanitare se schimbă, de asemenea. Astfel, devine din ce în ce mai dificil să faci față acestei probleme și cred că e nevoie de o inițiativă de amploare, poate un Davos nu pentru ecomonie, ci un Davos al serviciilor medicale, o întâlnire, nu un forum economic, ci un forum al sistemului de sănătate, în care să fie analizat modul în care se poate asigura, reglementa, controla, îmbunătăți și finanța sistemul sanitar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri