Medicul care a descifrat o boală misterioasă

Data publicării:
medic boala misterioasa

Expresia „viaţa bate filmul” este cât se poate de adevărată. O demonstrează un renumit medic neurolog, care a reuşit să găsească diagnosticul corect pentru  o boală misterioasă ce îi făcea viaţa un calvar unei tinere jurnaliste. După vindecare, aceasta şi-a scris povestea într-un roman de succes, care a fost transpus şi în film. Medicul a venit şi în România, fiind premiat de o fundaţie şi va susţine discursuri în faţa studenţilor şi a medicilor noștri.

Deşi sunt scene dintr-un film, personajele sunt inspirate din viaţa reală. Doctorul Souhel Najjar şi pacienta lui, Susannah Cahalan, s-au întălnit într-un moment critic din viaţa tinerei.
Souhel Najjar - medic specialist neurolog: Echipa medicală m-a rugat să o vizitez pentru că ei credeau iniţial că are o boală psihică, schizofrenie sau o tulburare schizoafectivă şi îmi voiau părerea pentru a confirma acele diagnostice. Era o înfăţişare ciudată a bolii, de schimbări de personalitate precedate de o senzaţie de înţepături pe partea stângă a corpului şi pierderi de memorie, pe termen scurt.

Cel mai greu a fost să convingă o lume întreagă că aceasta suferea de o boala neurologică, şi nu de una mintală.

Souhel Najjar - medic specialist neurolog: Înţeleg de ce credeau că suferea de schizofrenie pentru că testele ieşeau negativ. Rezultatele RMN-ului erau negative, trei RMN-uri negative. Deci aparatura de milioane de dolari a eşuat în a pune un diagnostic corect, dar un test de bază a fost crucial pentru a pune diagnosticul.

Este primul medic care a identificat mecanismul dintre sistemul imunitar şi sistemul central nervos şi care a reuşit să-i pună un diagnostic corect Susannei, cel de encefalită anti-NMDA, adică o inflamaţie a creierului.

Souhel Najjar - medic specialist neurolog: „Am rugat-o să deseneze un ceas şi să-l completeze cu numere de la 1 la 12. Aceasta le-a desenat doar pe partea dreaptă a ceasului ca şi cum partea stângă a ceasului nici nu exista. Asta îmi spunea că ea avea o problemă cu partea dreaptă a creierului. Asta însemna că boala ei era neurologică.

După o recuperare de aproape doi ani, Susannah a scris o carte despre experienţa ei cu boala, carte care a fost transpusă într-un film, ambele numite „Brain on fire”.

Souhel Najjar - medic specialist neurolog: Am fost onorat, dar cel mai important, am simţit că acel film este foarte important, nu ca să-mi aducă mie faimă, pentru că nu asta caut, dar să răspândească un semnal de alarmă despre această boală. Dumnezeu ştie câte fete tinere ca Susannah n-au fost la fel de norocoase să fie diagnosticate mai devreme. Altele sunt poate în centre de psihiatrie sau poate decedate, din cauza unei boli misterioase.

Medicul neurolog Souhel Najjar a ajuns şi în România fiind laureat al premiilor Constantin Brâncoveanu Internaţional.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri