Medicul care a operat 4.000 de inimi

Data publicării:
mioara cocora medic timisoara

Este printre puținele femei chirurg cardiovascular din România, are în spate ani grei de muncă și o carieră de succes. În sala de operație nu îi scapă nimic, în saloanele spitalului e atentă cu fiecare pacient. Bolnavii o laudă, iar cei cu probleme cardiace vin la ea din toate colțurile țării. Indiferent cine i-a fost pacient, Mioara Cocora a fost mereu aceeași: un om simplu cu un suflet de aur. Medicul din Timișoara este un exemplu de chirurg profesionist, care încearcă să salveze inimile bolnave din România, caz după caz.

„Ființa umană și viața este o valoare inestimabilă”, spune Mioara Corora.

Medicul se pregătește pentru o nouă intervenție chirurgicală. Pe ușile Spitalului de Boli Cardiovasculare din Timișoara tocmai a intrat un pacient, care trebuie operat de urgență. În sala de intervenții e o armată de oameni, toţi în halate albastre, care împreună cu Mioara Cocora sunt hotărâți să salveze o viață.

„Este o responsabilitate enormă, adică bolnavul vine și își încredințează unica lui viață și inima este un organ unic și irepetabil. Adică fiecare structură este cel mai scump lucru pe care în momentul respectiv îl avem, și noi, și bolnavul”, spune ea.

Mioara Cocora are în spate peste 20 de ani de muncă, construiți cu multă pasiune și efort.

Cu toate că am muncit enorm, nu mi-am imaginat nicodată că voi realiza atâta cât am realizat. Planurile astea de la 30 sau 32 de ani le-am depășit de foarte multe ori”, spune ea.

Medicul din Timișoara are la activ peste 4000 de intervenții chirurgicale, de la proceduri simple până la operaţii la limita dintre viaţă şi moarte. A salvat recent viața unei femei în vârstă de 25 de ani, însărcinată în luna a șaptea. 15 medici au luptat cot la cot pentru a salva viața mamei și a copilului. A fost o premieră națională realizată la Institutul de Cardiologie din Timişoara.

„Corecția unei disecții de aortă impune o oprire circulatorie de o anumită durată și pe perioada de oprire circulatorie, fătul nu putea să supraviețuiască, și atunci trebuia rezolvată această problemă”, explică ea.

În secția de Chirurgie Cardiovasculară sunt internați bolnavi din toate colțurile țării. În fiecare dimineață, Mioara Cocora își vizitează pacienții.

Atunci când pășește în sala de operație, Mioara Cocora este dedicată și muncește cu multă rigurozitate. Colegii ei o apreciază.

„E un colaborator deosebit, este foarte devotată spitalului și mai ales pacienților, practic spitalul este vgiața ei. Am învățat foarte multe de la dumneaei, dar mai ales am învățat că un milimetru poate reprezenta hotarul dintre viață și moarte”, spune Dan Nechifor, medic primar chirurgie cardiovasculară.

Mioara Cocora a văzut mii de inimi bolnave. Indiferent de greutatea situației, a muncit ca să salveze o viață.

„Nu mă consider eu salvatorul unei vieți, ci un modest slujitor în serviciul vieții. Dar mai greu este atunci când nu putem salva o viață. Asta ținem minte”, spune ea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri