Microsoft vrea să câştige lupta împotriva cancerului

Data publicării:
Windows Debuts New 8.1 Operation System
Foto: Gulliver/GettyImages

O veste care ar putea revoluţiona lumea a venit acum de la gigantul Microsoft care a anunţat că se implică serios în lupta împotriva cancerului. Compania americană pune la punct un sistem cu totul special despre care spune că va eradica maladia în cel mult zece ani.

Mai exact, compania Microsoft îşi propune să trateze problema cancerului ca şi cum ar fi vorba de un virus pe calculator. În proiect este deja implicată o echipă de biologi şi programatori, care va crea un sistem molecular special, un fel de supercomputer din celule ADN.

Specialiştii vor folosi un raţionament de tip matematic, şi chiar dacă pare complicat la o primă vedere ei sunt de părere că marele atu este că evoluţia tehnologică permite, în acest moment, îmbinarea noţiunilor de biologie şi informatică.

Cred că este normal ca Microsoft să lupte împotriva cancerului. Biologia și tehnologia din spatele calculatoarelor sunt discipline care par că nu au nicio legătura, dar de fapt sunt conectate la cel mai fundamental nivel”, a explicat directorul de laborator al departamentului de cercetare al Microsoft, Chris Bishiop.

După crearea acestor mecanisme din celulele ADN şi introducerea lor în corp, rolul este de detectare a celulelor cancerigene. Acestea vor fi reprogramate şi, într-un final, oamenii se vor însănătoşi, spun experţii.

Prin aceeaşi manieră medicii pot stabili tratamente mult mai eficiente chiar dacă boala devine rezistentă la anumite medicamente. Testele se desfăşoară acum într-un laborator Microsoft, iar specialiştii spun că sistemul molecular inteligent ar putea fi gata peste maximum zece ani.

Pe lângă crearea unor celule care ar putea detecta și reprograma celulele cancerigene din organism, Microsoft a anunțat că lucrează la mai multe proiecte care ar putea ajuta în lupta împotriva acestei maladii. De pildă, Microsoft lucrează la un program care să poată analiza o tumoare și să stabilească tratamentul și la un altul care își propune să realizeze simulări detaliate a modului în care cancerul se dezvoltă în diferite organisme, scrie The Verge.

Mai mult, radioterapia ar putea dura mult mai puțin, cu ajutorul unei tehnologii create de Microsoft, care măsoară rapid mărimea unei tumori, relatează The Telegraph.

În prezent, radiologii scanează o tumoare și pe urmă trebuie să traseze manual unde se află cancerul pentru a crea o hartă 3D înainte de începerea tratamentului, un proces care poate dura și patru ore.  Ei trebuie să traseze și organele importante pentru a se asigura că sunt protejate de radiații.

Inginerii Microsoft au creat un program, care poate trasa mărimea unei tumori în câteva minute, ceea ce înseamnă că tratamentul poate începe mai rapid. De asemenea, programul le poate arăta medicilor și cât de mult s-a micșorat tumoarea, pentru ca doza de radiații să fie ajustată.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri