Ministerul Sănătății face bilanțul după două luni și spune că și-a îndeplinit obiectivele

Data publicării:
audiere-VICTOR-SEBASTIAN-COSTACHE-inquam (1)
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Ministerul Sănătății realizează un bilanț al activității din cele două luni de la preluarea mandatului și precizează că au fost atinse toate obiectivele propuse, între care se numără organizarea examenului de intrare în rezidențiat și vaccinarea gratuită anti-HPV.

„Echipa de conducere a Ministerului Sănătății și-a îndeplinit obiectivele propuse în primele 2 luni de la preluarea mandatului”, se arată într-un comunicat al ministerului, citat de Mediafax.

Reprezentanții instituției menționează organizarea, în data de 8 decembrie, a examenului de intrare în Rezidențiat și faptul că au fost urgentate etapele pentru construirea spitalelor regionale și au fost găsite soluțiile pentru asigurarea salariilor personalului medical, plata restantă a concediilor medicale, decontarea la termenele legale de plată a medicamentelor și serviciilor spitalicești.

„În 2019, după 30 de ani, concursul de intrarea în Rezidențiat a fost unul european, în care toți cei care au obținut minim 60% din punctajul maxim pe domeniu, pe țară, au intrat în pregătire. Un număr record de tineri rezidenți (peste 7.000), au fost repartizați pe specialități în zilele de 17, 18 și 19 decembrie. De asemenea, a modificat cadrul legal pentru liberalizarea concursului și lărgirea bazei de pregătire în toate unitățile acreditate, care respectă criteriile de pregătire - spitale județene, unități medicale private și unități medico- militare”, se arată în comunicat.

Împreună cu Ministerul Finanțelor Publice a fost înființată Comisia interministerială care a negociat cu producătorii și importatorii de medicamente, pentru a fi evitate discontinuitățile în aprovizionarea cu medicamente a pieței.

Mai este menționată și revizuirea taxei Clawback (CB) și actualizarea cu inflația a bugetului pentru medicamente în ultimul trimestru al anului. Ministerul precizează că a propus un memorandum asociațiilor producătorilor de medicamente care va fi semnat în curând.

Împreună cu Organizația Mondială a Sănătății s-a realizat un calendar comun pentru promovarea vaccinării în România. Primul pas a fost demararea vaccinării gratuite antiHPV, care va începe în luna ianuarie a anului 2020, potrivit comunicatului.

„Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin antiHPV, iar primele 20.000 de doze au fost distribuite direcțiilor de sănătate publică, împreună cu un ghid de informare. Acordul Cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2.100.000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare. (...) Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, care au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat”, se mai precizează în comunicat.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, precizează că s-a reușit salvarea unei generații de specialiști prin organizarea concursului de rezidențiat.

„Am gândit și o strategie pentru 2020 pe 6 axe prioritare cu acțiuni clare pentru primele 2 cauze de mortalitate în România, cancerul si bolile cardiovasculare, care vizează dezvoltarea medicinei preventive, a infrastructurii, păstrarea resursei umane în țară și reînceperea proiectelor de cercetare medicală, domeniu ignorat, dar care poate asigura soluții concrete în tratarea pacienților. Vrem să deschidem sistemul sanitar și să îl regândim european”, a spus Victor Costache, ministrul Sănătății.

În această perioadă a mai fost lansată procedura pentru achiziția proiectului tehnic al spitalului regional Iași și s-au depus aplicațiile de finanțare pentru cele din Cluj și Craiova. Pentru spitalul din Iași s-a definitivat și etapa de contractare, urmând semnarea imediată a contractului de finanțare.

„Pentru anul 2020 vrem să lansăm Programul Operațional pentru Sănătate, să deschidem linii de finanțare cu Banca Mondială, BEI, BERD, cu reguli și criterii simplificate care vor asigura fonduri suplimentare pentru sistemul sanitar. Vom eficientiza programele de sănătate și vrem să dezvoltăm medicina primară și să întărim politicile de sănătate publică”, a mai spus Victor Costache.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri