Ministerul Sănătăţii, măsură privind tratamentul în străinătate pentru răniţii din Colectiv

Data publicării:
EXPLOZIE - MORTI - BUCURESTI - CLUBUL COLECTIVEXPLOZIE - MORTI -
Explozia provocata de un foc de artificii a determinat moartea a cel putin 25 de oameni si ranirea a mai multor zeci de persoane in clubul Colectiv, vineri, 30 octombrie 2015, Bucuresti.

Ministerul Sănătăţii anunţă, joi seară, că a fost prelungită perioada de acordare a tratamentului în străinătate, până la finalul anului 2020, pentru răniţii din Colectiv, precizând că 23 de persoane au încă nevoie de îngrijiri medicale.

EXPLOZIE - MORTI - BUCURESTI - CLUBUL COLECTIVEXPLOZIE - MORTI -
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Ministerul Sănătăţii aduce, joi seară, precizări privind Ordonanţa de Urgenţă care include măsuri pentru menţinerea drepturilor şi indemnizaţiilor asiguraţilor în sistemul public de sănătate.

Astfel, persoanele care beneficiază de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii, pentru sarcină şi lăuzie,  pentru îngrijirea copilului bolnav, precum şi pentru risc maternal, vor beneficia de aceleaşi drepturi şi de acelaşi nivel al indemnizaţiei aflată în plată până la 1 ianuarie 2018.

Măsurile sunt tranzitorii şi se aplică până la 1 octombrie 2018 pentru persoanele care beneficiază sau urmează să intre în concediu medical pentru sarcină şi lăuzie, pentru îngrijirea copilului bolnav şi pentru risc maternal, respectiv până la 1 iulie 2018 pentru celelalte categorii de persoane asigurate care se află în concediu medical sau care urmează să intre în concediu medical în această perioadă.

”Practic, în cazul în care transferul sarcinii fiscale duce la diminuarea indemnizaţiei, se plafonează contribuţiile de asigurări sociale datorate, astfel încât, să se menţină indemnizaţiile la nivelul aflat în plată înainte de 1 ianuarie 2018. În cazul persoanelor care au primit indemnizaţii diminuate până la aplicarea măsurilor adoptate astăzi, angajatorul/plătitorul efectuează regularizarea sumelor prin depunerea declaraţiei rectificative şi plăteşte diferenţele de indemnizaţii persoanelor în drept până la 31 martie 2018”, precizează Ministerul Sănătăţii.

Totodată, potrivit ordonanţei de urgenţă, în primul semestru al anului 2018 se va menţine reglementarea care s-a aplicat până la sfârşitul anului trecut, anume că stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Începand cu data de 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Excepţie vor face în continuare indemnizatiile aferente concediilor medicale  acordate  pentru  afectiunile grave (neoplazii, HIV-SIDA, urgente medico-chirurgicale, boli infecto-contagioase din grupa A, risc maternal) pentru care persoanele asigurate beneficiază de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate fără sa fie necesar stagiul de cotizare.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii anunţă că actul normativ aprobat în şedinţa de Guvern de joi prelungeşte perioada de acordare a tratamentului în străinătate, în unităţi sanitare de stat sau private, pana la finalul anului 2020, pentru persoanele a caror stare de sanatate a fost afectata în incendiul din Clubul Colectiv din Bucuresti.

”În prezent, mai au nevoie de îngrijiri medicale 23 de persoane”, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Totodată, ordonanţa de urgenţă prevede ca, până la finalul anului 2018, va fi implementat sistemul informatic de telemedicină rurală şi sistemul informatic de telemedicină al apărării, care va face parte din sistemul informatic şi informaţional din sănătate.

Sursa: news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri