Sari la conținut

Bodog: Încă nu se poate face transplant pulmonar. Reacţia lui Voiculescu

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, joi, că va aproba începerea programului de transplant pulmonar atunci când va fi convins că o astfel de intervenţie poate fi făcută în condiţii de siguranţă pentru pacienţi. Poziţia ministrului Bodog a fost salutată de predecesorul său tehnocrat, Vlad Voiculescu, care arată că acelaşi lucru l-a susţinut şi el anul trecut, dar a devenit ţinta unei campanii media negative.

intstrumente sala operatie 3

Nurse handing instrument to surgeon

Întrebat care este situaţia transplantului pulmonar, pentru că în campania electorală s-a vorbit despre începerea acestui program, ministrul Sănătăţii a spus că, atunci când va fi convins că se poate face în siguranţă o astfel de intervenţie, va aproba demararea programului.

"Problema transplantului pulmonar este o problemă extrem de sensibilă şi mă preocupă. Chiar ieri (n.r. -miercuri) am avut o discuţie cu domnul profesor Deac, şeful Agenţiei Naţionale de Transplant şi pe această temă. Suntem în situaţia în care avem un centru de transplant acreditat, un centru de transplant care nu a făcut niciodată transplant, un centru de transplant pe care dacă îl introduc în programul naţional de transplant există riscul, făcând această intervenţie în ţară, să nu mai pot trimite pacienţii în străinătate şi atunci trebuie cântărit foarte atent acest lucru", a explicat Bodog, citat de News.ro.

El a mai spus că programul de transplant va începe atunci când într-un centru din România vor fi condiţii de siguranţă pentru pacienţi.

"În situaţia în care vom fi convinşi de faptul că într-un centru din România se poate face transplant în condiţii de siguranţă pentru pacient, nu am absolut nicio problemă să deschid programul pentru acel spital. Dar atât timp cât nu am toate elementele şi ANT nu mi-a dat toate elementele pe care le-am solicitat, nu pot să vă dau un răspuns la această întrebare. Ceea ce vă pot spune public este că voi avea întâlniri săptămâna viitoare cu toţi specialiştii în domeniu pe acest subiect şi vom lua o decizie", a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, în acest moment nu există niciun specialist care să fi făcut vreodată transplant în mod independent.

"Noi la momentul de faţă nu avem niciun specialist angajat al acelui spital (Sfânta Maria din Capitală, singurul acreditat pentru transplant pulmonar -n.r.) care să fi făcut vreodată transplant în mod independent este un alt fapt de care eu trebuie să ţin cont şi eu sunt chirurg şi ştiu despre ce vorbesc. În momentul în care noi, ca minister, vom primi toate asigurările că nu există nicio problemă de siguranţă pentru pacient pentru că pentru noi asta este important să avem, siguranţa pacientului, şi că nu periclităm posibilitatea de a trimite pacienţii în străinăta, vom da drumul acestui program", a mai spus Bodog. El a precizat că joi a fost transferat un copil la Lyon cu sprijinul MApN. "Cred că la ora aceasta a şi decolat este un copil care s-a născut pe 9 martie un copil cu malformaţii multiple", a mai spus ministrul.

Vlad Voiculescu: "Exact ce spuneam eu anul trecut"

"Astăzi, ministrul PSD al Sănătăţii Dr. Florian Bodog a declarat că centrul de transplant pulmonar nu are toate elementele pentru a funcţiona şi încă nu se poate face un transplant în condiţii de siguranţă pentru pacient. Exact ce spuneam eu anul trecut. Niciun om responsabil nu ar putea vreodată spune altceva. Iar domnul ministru Bodog a dat astăzi(ieri - n.r.) dovadă de responsabilitate!", a fost răspunsul fostului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu. 

Înaintea alegerilor parlamentare, Voiculescu a fost acuzat pe mai multe canale media că blochează efectuarea transplantului de plămâni în România. "Una dintre campaniile cele mai murdare în campania electorală a fost aceea a doamnei primar Gabriela FIREA alături de ilustrul manager de spital numit Narcis COPCĂ. Cei doi m-au acuzat de crimă pentru că aş fi blocat transplantul de plămâni în Romania, că aş fi vândut organele romanilor către străini şi alte mizerii inimaginabile. O campanie de calomniere orchestrată, marca PSD". Detalii privind reacţia lui Vlad Voiculescu, AICI.