Exclusiv Ministrul Sănătății: Peste 200.000 de români au venit în țară, mai așteptăm încă 200.000 până de Paște

Data actualizării: Data publicării:
nelu tataru, ministrul sanatatii
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a confirmat, sâmbătă, într-un interviu pentru Digi24, că ne apropiem de scenariul 4 elaborat de autorități pentru epidemia de coronavirus și că va urma o nouă ordonanță militară pentru implementarea noilor măsuri.

Pe de altă parte, ministrul a reiterat că vârful epidemiei din România ar fi așteptat în a doua jumătate a lunii aprilie, când am putea vedea diagnosticate oficial cu Covid-19 în jur de 10.000 de persoane sau chiar mai mult. Ar mai putea fi un vârf epidemic și la toamnă, dar probabil mai atenuat.

„Dacă avem un vârf lin, atunci avem şi o cădere mai lină, cu posibilitatea unui vârf mai mic în toamnă, dar deja suntem imunizaţi ca şi indivizi şi atunci el va fi un vârf foarte mic, având în vedere că poate în şase luni vom avea şi acel vaccin. Dacă avem un vârf foarte ascuţit, atunci vom avea şi efecte nefaste, cu cazuri critice şi cu destul de multe decese” a avertizat Nelu Tătaru.

„Există o patogenitate crescută a acestui virus”, spune, pe de altă parte, ministrul sănătății pe baza datelor din Italia, Spania, Israel, dar și a evoluțiilor din țara noastră.

Pe de altă parte, creșterea bilanțului epidemiei de coronavirus din România în următoarea perioadă ar putea fi determinată și de faptul că până acum s-au întors din străinătate în țară peste 200.000 de români, dar până de Paște sunt așteptați să sosească încă pe atât, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul a avut un mesaj către acei români care vin în țară și sunt tentați să plece din carantină: „Sunt niște oameni care au venit de frică, dar ajunși aici bravează. Sunt niște oameni care au fugit de moarte, dar pot aduce moartea la noi. Dacă nu-și respectă propria imagine sau propriul corp, să aibă un respect pentru bătrânii, pentru copiii și pentru toți cei din jurul lor”.

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii estimează că aproximativ 10-20% dintre românii care au venit în ţară în ultimul timp ar fi putut fi infectaţi, fără a prezenta simptome, şi ar fi putut transmite boala. De pildă, la Suceava, considerată zona cea mai afectată din România, ar putea exista până la 1.000 de bolnavi asimptomatici „care pot fi foarte buni transmiţători” ai bolii, a spus Nelu Tătaru.

„Putem prognoza sau putem estima un număr de persoane. De exemplu, la Suceava putem prognoza că până în 6-700, până în 1.000 de cazuri sunt cele care nu sunt diagnosticate, având forme asimptomatice sau forme foarte uşoare şi pot fi foarte buni transmiţători. În contextul  care suntem în acest moment, să spunem un 10-20% din cei care au venit pot fi cei care sunt infectaţi şi care nu au simptome în acest moment. Având în vedere perioada de când au venit, este acea perioadă de 14 zile în care s-a produs boala. Sunt imuni în acest moment, nu mai transmit, dar au transmis până acum”, a explicat Tătaru.

În acest context, ministrul a anunțat că 184 de cadre medicale sunt infectate. 

Starea unuia dintre medicii de la spitalul Gerota este gravă, cu prognostic rezervat, în timp ce starea celui de-al doilea s-a îmbunătăţit şi va fi transferat pe secţie.

În ceea ce-l privește pe pacientul care i-a infectat pe cei doi medici, fostul lucrător MAI care a ascuns faptul că a fost plecat în Israel,  el este în stare bună, internat pe secţie.

Pregătirile pentru scenariul 4

Scenariul 4 în care vom intra în curând (odată cu atingerea pragului de 2.000 de persoane bolnave) implică tratarea unor cazuri ușoare de boală la domiciliu, urmând ca doar cazurile moderat-severe să fie internate la boli infecțioase, iar cele critice la terapie intensivă.  Spitalele-suport, 36 la număr, vor primi şi ele pacienţi infectaţi, în cele 8000 de paturi pe care aceste spitale le însumează.

Ordonanța militară care este în pregătire va conține niște restricții pentru populație, nu neapărat mai mari, dar decisivă va fi ziua de duminică, pentru a vedea dacă aceste restricții vor rămâne la nivelul la care sunt acum sau vor fi accentuate.

Totodată se va schimba și metodologia de testare. Nu vor mai fi testați doar cei din carantină sau contacții unor persoane infectate, ci toți cei care prezintă simptome și, desigur, personalul medical.

Este luată în calcul și ideea ca personalul medical infectat, dar asimptomatic, să rămână în spital și să trateze în continuare bolnavii, a spus Nelu Tătaru. 

În ceea ce privește capacitatea de testare, în prezent aceasta este între 1500 şi 2000 de persoane pe zi, iar autorităţile fac demersuri pentru creşterea ei. „Sperăm să mergem spre 2000-2500 săptămâna viitoare” a spus ministrul.  El a admis că se poate ajunge până la 4000 de persoane testate, dacă se recurge și la testele rapide, dar are unele reticențe față de acest tip de teste și amintit că Italia a renunţat la ele.

Referitor la paturile de la terapie intensivă, Nelu Tătaru spune că în acest moment sunt 1.650 de paturi de ATI în cele șapte centre desemnate să se ocupe de Covid. Dar acestora li se pot adăuga şi cele din spitalele judeţene, astfel că „ne putem duce cu toate rezervele pe care le avem, spre 4000 de paturi. Aceste paturi nu sunt toate de terapie intensivă la un standard superior. Rămâne să le utilăm pe cele care nu le au cu ventilatoare şi monitoare de funcţii vitale” a completat ministrul Sănătăţii.

În privința materialelor sanitare necesare, ministrul susține că stocurile se vor îmbunătăți substanțial în următoarea perioadă. Dincolo de importuri și ajutoare, va fi demarată și o producție internă. „În două-trei săptămâni o să avem o producţie atât de biocide, cât şi de echipamente de protecţie”, a spus Tătaru, confirmând că este luată în calcul și posibilitatea redeschiderii Hexi Pharma, care ar fi preluată de stat. 

Ministrul a mai spus că în lipsa unui vaccin, există medicaţie şi scheme terapeutice, în funcţie de simptomatologie şi de severitatea bolii.  Medicamentele vor fi trimise către spitalele care vor primi pacienţi, dar şi celor care vor face tratament acasă, la indicaţia medicului.  

Urmăriți interviul integral în materialul video de mai sus.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri