Ministrul Sănătății anunță, prin OUG, o nouă formulă de calcul pentru taxarea medicamentelor

Data actualizării: Data publicării:
victor costache la digi24

Victor Costache a anunțat la Digi24 că până la finalul anului, Guvernul va da o ordonanță de urgență prin care se va stabili o nouă formulă de calcul pentru taxarea medicamentelor, în funcție de inflație. În plus, ministrul Sănătății a spus că se vor introduce aproximativ 100 de noi molecule la fiecare 3, 4 luni pentru că „pacienții din România trebuie să aibă acces la medicamente ca orice pacient european”.

„Pe 2019 va fi o ajustare cu inflația. În ultimii ani s-a neglijat această politică a medicamentului. Practic, mai mult s-a vorbit decât s-a făcut ceva. Peste 2.000 de medicamente au dispărut din România. Vom face această actualizare cu inflația. Până la sfârșitul anului se va da o OUG pe taxa clawback predictibilă. Să avem aproximativ 100 de molecule noi care să fie aduse din nou pe piața din România la fiecare 3-4 luni. Este o înțelegere cu producătorii. Trebuie să repunem pacientul în centrul sistemului de Sănătate și să ne gândim la cei care sunt privați de medicamente esențiale. Pacienții din România trebuie să aibă acces la medicamente ca orice pacient european”, a declarat la Digi24 Victor Costache, ministrul Sănătății.

Florin Cîțu a confirmat informația prezentată de ministrul Sănătății ți spune că Guvernul va reface Ne gândim la o nouă formulă pentru taxa clawback, nu o eliminam. Taxa era variabila, asta era cea mai mare problemă.

Deputații au admis ca bugetul anual pentru medicamente să fie indexat cu rata inflației

Comisia de Sănătate din Camera Deputaților a adoptat, marți, un raport de adoptare pentru proiectul de lege care reduce taxa de clawback pentru medicamentele generice. Un amendament al deputaților USR, admis în Comisie, prevede indexarea bugetului anual pentru medicamente cu rata inflației, potrivit Mediafax.

Propunerea legislativă modifică şi completează OUG 77/2011 privind stabilirea unei contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii.

"Amendamentul a fost depus la o lege pentru reducerea taxei de clawback pentru medicamentele generice, adică acele medicamente ce reproduc moleculele inovative și pot fi fabricate de orice companie, inclusiv din România, după expirarea patentului deținut de compania care a inventat medicamentul", se arată într-un comunicat USR.

Amendamentul propus de deputatul USR Cosette Chichirău prevede indexarea bugetului anual pentru medicamente cu rata inflației.

"În prezent taxa pentru medicamentele inovative și cele generice este identică, iar industria medicamentelor generice a cerut o diferențiere pe care și USR a prevăzut-o în programul de guvernare pentru Sănătate. Deputații USR din Comisia Buget Finanțe Cosette Chichirău și Claudiu Năsui au susținut reducerea taxei de clawback pentru medicamente generice care ajută și pacienții, ce vor beneficia de medicamente mai ieftine, și industria farmaceutică din România, inclusiv Antibiotice Iași, în condițiile în care primii cinci cei mai mari producători locali de medicamente, după cifra de afaceri, reprezintă doar 12,5% din vânzările totale de medicamente din România", se mai arată în comunicat.

Camera Deputaților este forul legislativ decizional în acest caz.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri