Privați în spitalele de stat. Ce spune ministrul Sănătății

Data actualizării: Data publicării:
160520_vlad_vasile_voiculescu_04_INQ_Octav_Ganea

Ministrul Sănătății a evitat să spună dacă este normal ca laboratoarele sau clinicile private să funcționeze în clădirile spitalelor de stat. Totuși, Vlad Voiculescu a precizat că trebuie analizată situația de la caz la caz. Mai mult, ministrul a atras atenția că ceea ce și-ar dori el ar fi ca fiecare spital de stat să aibă laboratorul propriu. 

Ministrul Sănătății a precizat că dacă ar spune că este incorect ca laboratoarele private să funcționeze în clădirile spitalelor, românii s-ar aștepta de la el să le închidă, și am rămâne fără laboratoare. De cealaltă parte, dacă ar spune că este un lucru normal, ar fi acuzat că ține partea privaților. 

În consecință, ministrul a subliniat că ceea ce își dorește el este ca fiecare spital de stat să aibă laboratorul propriu. 

Discuția dintre jurnalistul Claudiu Pândaru și ministrul Vlad Voiculescu: 

Claudiu Pândaru: Este normal să ai în clădirea, curtea unui spital o clinică, o secție, cabinet particular, privat?

Vlad Voiculescu: Lucrurile nu sunt în alb și negru. Un lucru pe care îl detest este transferul pacienților de la stat către cabinetele private.

Claudiu Pândaru: Asta e o altă discuție. Eu v-am întrebat mult mai punctual.

Vlad Voiculescu: Dacă mă întrebați dacă este firesc ca o entitate privată să fie în curtea spitalului, atunci vă pot răspunde că depinde de la caz la caz. Dacă există un serviciu pe care statul nu poate să-l ofere și privatul îl poate oferi mai ieftin decât statul atunci...

Claudiu Pândaru: Atunci e bine să fie în curtea spitalului?

Vlad Voiculescu: Nu în curtea spitalului.

Claudiu Pândaru: Eu vorbesc despre curtea spitalului.

Vlad Voiculescu: Îmi puteți da un exemplu?

Claudiu Pândaru: Știți foarte bine că și în București sunt cel puțin trei spitale, de care vă pot spune acum, unde așa se întâmplă.

Vlad Voiculescu: Aș vrea să ne referim la cazuri anume.

(...)

Claudiu Pândaru: N-ați vrea să vă referiți la cazuri anume. Dar v-ați gândit să introduceți o interdicție în acest sens?

Vlad Voiculescu: Cred că lucrurile trebuie văzute în context. Repet, dacă un anumit serviciu medical nu poate fi prestat de către stat și trebuie să existe o argumentare foarte clară de ce acest serviciu nu poate fi prestat de către stat...

Claudiu Pândaru: Nu îi întreabă nimeni, domnule ministru. Vă dau un exemplu, un laborator de analize medicale funcționează în incinta unui spital de copii. Este corect sau incorect să existe acolo?

Vlad Voiculescu: Lucrurile, cum spuneam, nu sunt în alb și nergu. Dacă aș spune că este incorect v-ați aștepta ca de mâine să fac ceva împotriva acelor laboratoare medicale. Poate că acesta ar fi lucrul corect, dar ne-ar lăsa peste noapte fără laboratoare. Dacă spun că este corect, o să presupuneți că sunt un prieten al privaților și că doresc să se extindă. Ce mi-aș dori în realitate este ca spitalul de stat să aibă propriul laborator.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri