Ministrul Sănătății: Există diferențe de până la 500 de decese raportate de un spital între cele două platforme

Data actualizării: Data publicării:
Ioana Mihăilă, noul Ministrul al Sănătății cu masca pe fata la conferinta de presa
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a prezentat joi, în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor COVID-19. Potrivit acesteia, au fost detectate diferenţe de până la 500 de cazuri între raportările făcute de un spital pe diferite platforme, din cauza modului de raportare al spitalelor, a unor confuzii ale celor care raportează, precum şi din cauza unor întârzieri în raportarea deceselor. Totodată, susține ministrul, unele spitale au recunoscut neraportarea la DSP din diverse cauze.

Conform Raportului Comisiei de analiză a modului de raportare a deceselor persoanelor infectate cu Covid-19, sunt diferenţe mari între numărul de decese raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare, ministrul Sănătăţii precizând că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane.

Ea a explicat că sursa oficială de raportare şi clasificare este certificatul medico-legal şi că OMS a introdus noi coduri de boală pentru COVID şi decesele cauzate de COVID, codurile fiind preluate şi în sistemul oficial de raportare din România.

„S-au analizat mai multe surse de informaţii. Analiza surselor oficiale a datelor de la INS, arată cifrele: în 2020 s-au înregistrat 16.792 de decese cu diagnostic principat COVID-19 cu virus identificat  şi 234 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat . De asemenea, s-au înregistrat 3.590 de decese de alte cauze la care s-a asociat şi un diagnostic secundar COVID-19 cu virus identificat şi 281 decazuri cu diagnostic secundar COVID-19 cu virus neidentificat", a precizat Mihăilă.

Ministrul Sănătății a prezentat o analiză a deceselor pentru cele două coduri raportate de spitale, deces confirmat Covid și deces suspect Covid.

„Aceste date sunt raportate de spitale către INSP şi arată că pentru anul 2020 s-au raportat 26.106 decese, din care 227 cu diagnostic principal COVID-19 şi 25.875 cu diagnostic secundar. Referitor la cele 25.875 de decese cu diagnostic secundar COVID, situaţia se prezintă astfel: 19.698 au diagnostic secundar cu codul U071 - deces confirmat COVID şi 6.181 decese au diagnostic secundar U072 - deces suspect COVID", a explicat Ioana Mihăilă.

Ea a adăugat că în sistemul CoronaForms s-au înregistrat 16.120 de decese pentru 2020, iar în Alerte MS - 18.948 de decese.

Diferențe de 500 de cazuri raportate de un spital între cele două platforme

Comisia a analizat datele provenite de la spitalele cu cele mai mari diferenţe de raportare între cele două sisteme și astfel au fost detectate diferențe de până la 500 de cazuri în același spital. 

De vină pentru aceste diferențe ar fi metoda de raportare care diferă de la spital la spital, nivelul de cunoaştere redus al celor care fac aceste raportări, dar și unele întârzieri în raportarea deceselor. Totodată, potrivit ministrului Sănătății, unele spitale au recunoscut neraportarea la DSP din diverse cauze.

Astfel, Comisia a stabilit că este necesar un proces de reanalizare a numărului de decese, pe baza certificatelor constatatoare.

Ministrul adaugă că orice încercare de a politiza evoluția pandemiei va scădea încrederea populației în modul în care a fost gestionată, așa că ar prefera să nu se facă nicio legătură politică între numărul de decese și „necazurile și nenorocirile” oamenilor.

„Diferențele de raportare au existat și există de la începutul pandemiei până în acest moment”, spune Mihăilă.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri