Exclusiv Mircea Geoană: NATO este pregătită să distribuie vaccinurile către volume mari de populație

Data actualizării: Data publicării:
C-17 Globe Master avion nato
Foto: MApN

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO a declarat la Digi24 că Alianța este pregătită să transporte din orice colț al lumii dozele de vaccinuri pentru populația din statele membre. Oficialul Alianței Nord-Atlantice spune că „dacă va fi o decizie că este nevoie de NATO, orice misiune primim, suntem pregătiți să o facem bine, să o facem la termen, cu seriozitate și cu respect față de cetățenii pe care trebuie să-i protejăm”.

Mircea Geoană: În clipa în care există o comandă politică la nivelul conducerii alianței și a statelor aliate, avem imediat capacitatea de a transmite ordine pe verticala lanțului militar.

Va veni un moment, sper eu foarte rapid, și sperăm cu toții să vină foarte rapid în care se va produce vaccinul, sau vaccinurile. În clipa respectivă, la nivel global vom avea nevoie de o mobilizare logistică excepțională pentru a putea să distribuim către volume mari de populație ceea ce sperăm că vor obține cei care fac cercetări.

În clipa în care vom fi solicitați să facem transport pentru orice lucru pe care îl decide Alianța și statele membre, evident că vom pune resursele împreună.

Să nu uităm că NATO în sine are resursele sale proprii, dar cele mai multe resurse aparțin statelor membre. De aceea, în mod evident va trebui să mergem către guvernele statelor aliate și să decidem care este cea mai eficace cale de a ne folosi resursele, pentru că sunt aceleași avioane de transport și ale României, și ale Germaniei și ale Americii și dacă va fi o decizie că este nevoie de NATO, orice misiune primim, suntem pregătiți să o facem bine, să o facem la termen, cu seriozitate și cu respect față de cetățenii pe care trebuie să-i protejăm.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri